Squarewise en VORM vieren eerste oogst van sorghum: “Pionieren in de biobased transitie”

Circulair en biobased bouwen Voedsel en landbouw Mensen verbinden & begeleiden Vernieuwing realiseren

Jeanet van der Woude (zij/ haar)

Transitiemaker

Charlotte Derksen (zij/ haar)

Transitiemaker

Johannes Regelink (hij/ hem)

Transitiemaker

Vincent Oberdorf (hij/ hem)

Transitiemaker

IMG_7266

Wie zaait kan oogsten, en dat deden we. Op vrijdag 14 oktober vierden we samen met ontwikkelende bouwer VORM een mijlpaal: de allereerste sorghum oogst van de bio-bouwgrondstoffen die we telen in de Gemeente Hoeksche Waard, aangeplant in mei 2022. Wat we hiermee gaan doen? We distribueren de sorghum naar zo’n tien verschillende locaties, waar het -na een droogperiode en verhakselen – direct wordt toegepast als isolatiemateriaal, of om te onderzoeken in andere bouwproducten. 

Tijdens de bijeenkomst vierden we niet alleen de oogst. Tegelijkertijd inspireerden we elkaar in het ontwikkelen van de keten van biobased bouwen. Zo spraken woningcorporaties, productontwikkelaars, boeren, gemeenten, provincies en bouwers over het versnellen van de grondstoffentransitie in de keten. Onder het genot van een sorghum-salade (sorghum is een graangewas en krijgt zo een dubbele toepassing!) en met een sorghum-biertje, proostten we op de toekomst van biobased bouwen.

Samen met Squarewise startte VORM dit innovatietraject voor biobased (ofwel: natuurlijke) bouwmaterialen.We doen inzichten op over teelt,oogsten verwerking. En overconcretetoepassingsmogelijkhedenin de bouw. In navolging van sorghum komen de nieuwe bouwgrondstoffen miscanthus, zonnekroon en inheemse kruidenvegetatie eraan. Door gewoon te gaan telene noodzaak van het vinden van een oplossing brengen wet versnelling in de transitie. En die snelheid is hard nodig.