Leonie van der Steen over impact maken en meten bij NVBV Kennisdag

Leonie van der Steen (zij/ haar)

Transitiemaker

maudstaassenfotografie-3771 copy

Er zijn flinke veranderingen nodig om de gevolgen van klimaatcrisis te beperken. Dit heeft invloed op hoe we toekomstgericht moeten bouwen. Ook bij drastische vermindering van de CO2-uitstoot, zijn de gevolgen voor dier en natuur merkbaar en krijgen we vaker te maken met extreem weer zoals hittegolven. Welke invloed heeft de bouwfysicus om deze gevolgen te beperken en om te zorgen dat we ook in de toekomst in een gezonde en veilige omgeving kunnen leven?

Tijdens de 9e NVBV Kennisdag neemt transitiemaker Leonie van der Steen met jullie een kijkje in de toekomst door samen in dialoog te gaan hoe wij bij kunnen dragen aan een duurzame toekomst. Kunnen we door het toepassen van andere bouwmaterialen, hergebruik, het verminderen van het gebouwgebonden energiegebruik en aandacht voor biodiversiteit de bouwwereld voldoende aanpassen? Of moeten we niet alleen middelen maar ook het proces veranderen, en welke rol speelt de gebruiker?

Als een van de transitiemakers werkt Leonie bij Squarewise aan oplossingen voor maatschappelijke issues in de gebouwde omgeving, zoals energietransitie, biobased bouwen en natuurbehoud. Tot het bedrijf begin 2021 ‘steward owned’ werd, was Leonie directeur van Squarewise. Nu is het bedrijf is van zichzelf en kent geen hiërarchie meer. Haar overtuiging is dat deze tijd van radicale veranderingen vraagt om radicaal ander gedrag en leiderschap. Dat brengt ze dagelijks in de praktijk. Leonie heeft Civiele Techniek gestudeerd aan de Universiteit Twente, is een van de initiators van de Gideon beweging en focust daar nu op de sociale transitie in de bouw.