Jeske Zonneveld over een klimaatpositieve toekomst bij AMazing Future

Jeske Zonneveld (zij/ haar)

Transitiemaker

Jeske_Zonneveld

Op donderdag 23 maart organiseerde ontwikkelaar AM met ‘Young AM’ (de jonge garde van de organisatie) het netwerkevent ‘AMazing Future voor meer dan 100 young professionals die werken bij adviseurs, corporaties, gemeentes of andere partijen in de keten. Centraal stond de gebiedsontwikkeling van de toekomst, met thema’s als betaalbaarheid, duurzaamheid, social impact en tendertrajecten.

Tijdens het kennis/netwerkevenement deelde transitiemaker Jeske Zonneveld van Squarewise haar visie op de transitie naar een klimaatpositieve toekomst. Ze inspireerde de deelnemers met een stip op de horizon, neergezet door een pionier in groene architectuur, kunst en ontwikkeling: Friensreich Hundertwasser. Vervolgens zoomde ze in op de transitie naar die groene toekomst. Welke invloed kan je uitoefenen en welke rollen zijn er weggelegd voor iedereen die werkt in de transitie? Een transitie is heel groot, maar de acties die voor versnelling zorgen kunnen klein zijn. Het publiek werd uitgedaagd na te denken over hun eigen rol. Zijn ze bijvoorbeeld een topsporter en daarmee heel goed in efficiëntie van het bestaande? Of een ‘paard van Troje’ om het systeem van binnenuit te veranderen? Of eerder een versneller – het samenbrengen van opkomende innovaties om meer publiek te bereiken? Ook de constructieve sloper kwam aan bod, een persoon die heel goed in staat is te kiezen wat we behouden van ’t oude – zoals slimme logistiek op de bouwplaats – en wat niet – zoals fossiel materiaal inzetten. Alle rollen vind  je HIER, ontwikkeld voor de Transitiemakertraining, met DRIFT en Sustainable Motion.

Naast een plenair deel met onder meer Ronald Huikeshoven (directievoorzitter AM) en Daan Zandbelt (bouwmeester AM) konden bezoekers kiezen uit diverse deelsessies. Zo konden deelnemers zelf aan de slag met het realiseren van maatschappelijke meerwaarde in gebiedsontwikkeling onder leiding van Martijn Kruyver van Punk & Vastgoed en Dylhan Groenendijk (placemaker AM). Ook was er een panelgesprek over betaalbaarheid. Panelleden Gerard van Bortel (onderzoeker, TU Delft), Luuk Huttenhuis (beleidsmedewerker woonbeleid, Gemeente Utrecht), Bram Meijers (ontwikkelaar, de Alliantie Ontwikkeling B.V.) en Anne van Mullem (projectontwikkelaar, AM) gingen met elkaar in gesprek over verschillende perspectieven op de grote vraag naar betaalbare woningen.

Het event vond plaats in de markante voormalige penitentiaire inrichting aan het Wolvenplein in Utrecht. In dit grotendeels monumentale pand realiseert AM de komende jaren een programma van wonen, werken en levendigheid. Deelnemers waren young AM’ers die allemaal een +1 meenamen. Dit waren gasten uit zowel de publieke als de private sector.

 

Fotocredits: Karin ter Laak / AM