Meet-up | Reflecteer, leer en praat met drie pionierende transitie-ondernemers

Circulair en biobased bouwen Voedsel en landbouw Mensen verbinden & begeleiden Vernieuwing realiseren

Leonie van der Steen (zij/ haar)

Transitiemaker

Vincent Oberdorf (hij/ hem)

Transitiemaker

Johannes Regelink (hij/ hem)

Transitiemaker

slide 1 website

Op donderdag 23 november nemen boer-in-transitie Johannes Regelink, biologisch tuinder Vincent Oberdorf en gemeenschapsbouwer Leonie van der Steen je mee in het wel en wee van hun transitie-ondernemingen. Wat kunnen overheden leren van hun ervaringen uit de praktijk? En welke rol is er voor mede-ondernemers en burgers weggelegd? Daarover gaan we met elkaar in gesprek.

Graag ook met jou – veranderingsgezinde ambtenaren, mede-pioniers en betrokken burgers: jullie zijn van harte uitgenodigd!

Uitnodiging | Meet-up | De visionair en de ploeteraar

Om de aarde leefbaar te houden moeten we anders produceren, anders eten, anders wonen, anders consumeren. Veranderingsgezinde ambtenaren, creatieve ondernemers en betrokken burgers zoeken naar manieren om daar handen en voeten aan te geven. Jij waarschijnlijk ook.  

Zo ook onze transitiemakers en impactondernemers. Johannes bouwt een traditioneel melkveebedrijf om tot een ecologische burgerboerderij. Vincent is initiatiefnemer en tuinder van een biologische zelfoogsttuin. En Leonie bouwt aan een toekomstbestendige woon- werk- en leefgemeenschap zonder eigendom.   

Dat is – vaak letterlijk – ploeteren in de modder. Twee stappen vooruit, één achteruit; de dagelijkse transitiepraktijk is weerbarstig. Dat ploeteren in de praktijk levert waardevolle inzichten op. Inzichten, die deze transitiemakers meenemen in de projecten die ze voor opdrachtgevers – gemeenten, provincies, ministeries – doen.  

Die kennisuitwisseling tussen twee werelden, tussen praktijk en systeemwereld, is noodzakelijk om de overgang naar een duurzame, inclusieve samenleving te versnellen. Ambtenaren moeten weten wat er in de praktijk speelt. En het is aan de pionierende ploeteraars om ambtenaren daarin mee te nemen. Dát is waar deze meet-up om draait; op deze dag brengen we werelden samen.

Reflecteer samen met ons en alle andere deelnemers op onze ervaringen, en leer met de ogen van de ander naar je eigen praktijk te kijken. 

Dit kun je verwachten: 

  • Een rondleiding over Burgerboerderij de Patrijs door Johannes Regelink. Hij neemt je mee in het moois en lelijks dat komt kijken bij een boerderij-in-transitie.  
  • Een reflectie van Vincent Oberdorf, die met zijn Tuinderij Kansrijk burgers en boeren bij elkaar brengt en mensen weer verbindt met hun eten. 
  • Vermakelijke anekdotes en serieuze vragen van Leonie van der Steen, die met tien huishoudens bouwt aan een natuurvriendelijke, biobased, stikstofvrije en voedselproducerende mini-samenleving.  
  • Drie pioniers op zoek naar jouw suggesties, ideeën en hulp in een interactief gesprek, met alle deelnemers 
  • Een boerenlunch, met producten van De Patrijs

Meer informatie en aanmelden

Waar? Burgerboerderij de Patrijs, Dochterenseweg 13A, 7245 NN Laren (Gelderland)

Wanneer? Donderdag 23 november 

Hoe laat? Van 11:00 tot 16:00, incl. boerenlunch 

Voor wie? Ambtenaren, ondernemers en betrokken burgers die een kijkje in de keuken willen krijgen in de dagelijkse praktijk van drie impactondernemers. En die met ons willen reflecteren op onze én hun eigen rol in het bouwen aan een duurzame en inclusieve samenleving.  

Deelname is gratis.

Meer weten? Stuur een mailtje aan Aylin Özalp, via ozalp@squarewise.com. Zij vertelt graag meer.