Studenten positief over biobased bouwen met sorghum

Circulair en biobased bouwen Voedsel en landbouw Mensen verbinden & begeleiden Vernieuwing realiseren

Charlotte Derksen (zij/ haar)

Transitiemaker

Sorghum
Op maandag 5 september gaf transitiemaker Charlotte Bennie Derksen, samen met Maaike de Boer (VORM) en Ritzo Holtman (VORM), een groep studenten van de Instituut voor de Gebouwde Omgeving Hogeschool Rotterdam (IGO) inzicht in het graansoort sorghum als biobased bouwmateriaal.

De ontwikkelingen op het gebied van biobased bouwen volgen elkaar in razend tempo op en Squarewise stimuleert het onderwijs om daarin voorop te blijven lopen. ‘Hoewel de studenten erg enthousiast waren over de mogelijkheden van biobased bouwen, verbaasde het me hoe weinig ze hier nog over wisten. In gesprek met de studenten en de leraar kwam ik erachter dat de studie bouwkunde in het eerste jaar nauwelijks aandacht geeft aan biobased bouwen, vooral de ‘traditionele’ – en dus zeer milieubelastende manier van bouwen – komt aan bod. En dat terwijl biobased bouwen zo veel voordelen en potentie heeft; het bouwen van de toekomst! Studies moeten hier een voorlopersrol innemen. Gelukkig leken bij de studenten de eerste zaadjes geplant en gaan ze hopelijk meer biobased lessen eisen,’ aldus Charlotte.

De komende periode gaan de studenten aan de slag met het opzetten van een bouwsteen met in ieder geval Sorghum als isolatiemateriaal. De overige materialen mogen ze zelf kiezen met daarbij de uitgangspunten om een circulair, klimaatadaptieve en natuurinclusieve gevel te ontwikkelen.