Lisdodde wandpaneel in finale Flevolandse Circulaire Innovatie Top 20

Circulair en biobased bouwen Voedsel en landbouw Vernieuwing realiseren

Charlotte Derksen (zij/ haar)

Transitiemaker

230131_lisdodde_nominatie

Finalist Flevolandse Circulaire Innovatie Top 20

Het prefab lisdodde wandpaneel van het circulaire ketenproject over biobased bouwen met lisdodde is genomineerd als 1 van de 5 kanshebbers in de finale van de Flevolandse Circulaire Innovatie Top 20. De uitreiking van de juryprijs en publieksprijs vindt plaats op donderdag 9 februari 2023 om 16:30 uur bij De Rede van Dronten. Geïnteresseerden kunnen ook de livestream volgen en op afstand meestemmen voor de publieksprijs via: https://flevolandsecirculaireinnovatietop20.nl/.

Prefab lisdodde wandpaneel

Het prefab wandpaneel is opgebouwd uit drie lagen: een lisdodde binnenbeplating van lisdodde, een buitenbeplating van hout, en een kern van isolatiemateriaal van lisdodde en mycelium (een netwerk van schimmeldraden waaruit paddenstoelen groeien). Een hernieuwbaar, biobased product dat gezond, sterk isolerend, brandvertragend en volledig biologisch afbreekbaar is. Onlangs was het prototype te zien op de Floriade Expo 2022. En momenteel wordt hard gewerkt aan het (door)ontwikkelen en testen van het product, onder andere op stabiliteit, (akoestische) isolatie en brandweerstand. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Circulair ketenproject

De ontwikkeling van het prefab lisdodde wandpaneel is onderdeel van een circulair ketenproject waarbij Squarewise samenwerkt met boeren, natuurbeheerders, productontwikkelaars, architecten, componentenbouwers en een timmerfabriek. Het project moet als voorbeeld dienen in de bouwsector en inzichten opleveren in de teelt, oogst en verwerking van lisdodde. Een grote stap voorwaarts als het gaat om de opschaling van het ontwikkelde biobased materiaal en het bijbehorende businessmodel.