Ketenproject Lisdodde wandpaneel winnaar eerste editie Flevolandse Circulaire Innovatie Top 20

Circulair en biobased bouwen Voedsel en landbouw Mensen verbinden & begeleiden Vernieuwing realiseren

Charlotte Derksen (zij/ haar)

Transitiemaker

Persfoto-Flevolandsse-Circulaire-Top-20-web-1024x756

Met de innovatie het pre-fab Lisdodde wandpaneel, wonnen Burgerboerderij Oosterwold, Flevo Timmerfabriek, VanHier Design, Grown.bio en Natuurloonbedrijf Piek de juryprijs voor dé Flevolandse Circulaire Innovatie van 2023. Het Lisdodde wandpaneel wint een bedrag van €3000.

Jury beoordeling
De jury beoordeelde de inzendingen op mate van circulariteit, mate van samenwerking in de keten, schaalbaarheid en het vernieuwende karakter. Gebke van Gaal, gedeputeerde provincie Flevoland –lichtte de keuze van de jury toe: ‘De winnaars zijn enthousiaste wereldverbeteraars, met een circulair idee dat aanstekelijk werkt  en bijdraagt aan o.a. de actuele woningbouwopgave waar we voor staan’

Lisdodde Wandpaneel
Het wandpaneel maakt het eenvoudig om biobased te bouwen. Door een pre-fab wandelement aan te bieden, hoeft er niet meer te worden nagedacht over de losse onderdelen en wordt biobased bouwen ineens simpel. Het product is geheel biobased, wat betekent dat het CO2 opslaat en geheel circulair gebruikt kan worden. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een reststroom (die Co2 opslaat) die anders niet wordt ingezet en vergaat (waardoor de CO2 weer vrij komt). De initiatiefnemers van Lisdodde wandpaneel geven aan dat het winnen van deze prijs een enorme boost geeft om het eerste Lisdodde huis te gaan bouwen.

Transitiemaker Charlotte Derksen is hoopvol voor de toekomst: “Het is mooi om te zien hoe verschillende ketenpartijen bijeen kunnen komen om elkaar uit te dagen tot innovatieve oplossingen. Van meet af aan wezen alle neuzen dezelfde kant op, omdat we iedereen bij elke stap betrekken. Zo creëren samen een blijvend perspectief op de transitie naar een grootschalige circulaire bouw.” 

Circulair ketenproject
De ontwikkeling van het prefab lisdodde wandpaneel is onderdeel van een circulair ketenproject waarbij Squarewise als procesbegeleider en aanjager bracht Squarewise partijen uit de landbouw en bouw met elkaar in verbinding: van boeren en natuurbeheerders tot productontwikkelaars en architecten, en van componentenbouwers tot een timmerfabriek. Het project moet als voorbeeld dienen in de bouwsector en inzichten opleveren in de teelt, oogst en verwerking van lisdodde. Een grote stap voorwaarts als het gaat om de opschaling van het ontwikkelde biobased materiaal en het bijbehorende businessmodel.

Fotocredits: Flevolandse Circulaire Innovatie Top 20