Inspiratiemiddag bij de grootste zadenbom van de wereld

biodiversiteit Voedsel en landbouw

Het einde van de zomervakantie is een mooie tijd voor nieuwe inspiratie. Heb je wel eens stil gestaan bij de rol van kunst in transities? En hoe verhoudt jij je tot ons ecosysteem? Samen met The Pollinators organiseert Squarewise op 27 augustus een inspiratiemiddag bij de grootste zadenbom van de wereld!

De zadenbom

Jos Volkers bouwde de grootste zadenbom van de wereld. De Bioremediating Missile, zoals het gevaarte door de kunstenaar wordt genoemd, is een in de vorm van een V2-raket gebouwd object van biologisch afbreekbare materialen zoals, hout, textiel en klei, gevuld met zaden, sporen en voedingstoffen als water en mineralen. Dat is natuurlijk al genoeg reden moeten zijn naar het Amstelpark af te reizen, maar de kunstenaar heeft er uiteraard ook nog een boodschap bij. Daarnaast hebben wij daaromheen een heel mooi middagprogramma voor jou in de steigers gezet met verschillende sprekers en een select gezelschap aan gasten.

zadenbom

Jos Volkers: “De wereld verkeert in crisis: grondstoffen raken op, vervuiling, ontbossing, en hoewel de milieudoelen eindelijk op de politieke agenda staan, is het de vraag of we nog tijd hebben. Alleen met een monstermiddel kunnen we onze planeet nog redden. We moeten ons mobiliseren om ons voor te bereiden op een ecologische catastrofe. ‘s Werelds grootste zaadbom dus! Een zaadbom die na de komende catastrofe de ecologie op het Europese continent zal kunnen hernieuwen.”
 
Dat dit symbolisch is moge duidelijk zijn – de raket wordt dus niet echt gelanceerd -, maar de crisis is wél reëel en ook wat we eraan kunnen doen. Alleen met enorme verbeeldingskracht en eensgezindheid kunnen we een andere samenleving creëren. Een samenleving waar ecologische balans het uitgangspunt is.

Daarom staat tijdens ons event de volgende vraag centraal: ‘in hoeverre kunnen kunst en verbeelding bijdragen aan de transitie naar een duurzame samenleving?’. We hebben een aantal experts op dit gebied bereid gevonden hierover hun visie te delen en daar met elkaar en de aanwezigen over in gesprek te gaan.

Het programma

Het programma ziet er als volgt uit:

16.00 Ontvangst en welkom door Johannes Regelink (Squarewise) en Tom van de Beek (The Pollinators)
 
Borrels en hapjes, met elke 20 minuten een boeiende pitch van 5 minuten:
1. Jos Volkers (Ecological Space Engineering)
2. TINKEBELL (kunstenaar en activist)
3. Nadine Troost (transitiedeskundige Squarewise)
4. Merlijn Twaalfhoven (founder The Turn Club)

Vanwege Corona nodigen we een selecte groep mensen uit en houden we uiteraard gepaste afstand. Wil je hier graag gij zijn? Neem dan contact op met Johannes Regelink: regelink@squarewise.com
 

Na vijf maanden zonder; wil je dan meer of minder op je telefoon?

Creative City Lab: Robot in je team