Hoe Nederland denkt over klimaatverandering en -beleid

klimaatakkoord klimaatverandering Nieuwe waarden Duurzame strategieën & beleid

Het CBS publiceerde in juni een onderzoek over wat de inwoners van Nederland denken en doen als het gaat om klimaatverandering. Maar liefst 3648 inwoners van 18 jaar of ouder hebben aan het onderzoek deelgenomen middels een enquête. Hieruit kwamen interessante inzichten over hoe we in Nederland over klimaatverandering en het huidige klimaatbeleid denken. De meerderheid maakt zich duidelijk zorgen over klimaatverandering en de kosten die hier mee gemoeid gaan. Dit hebben we samengevat in twee infographics.

Driekwart denkt dat we nog iets kunnen doen tegen klimaatverandering

Vrijwel bijna alle Nederlanders geloven in klimaatverandering, waarvan de meerderheid overtuigd is dat dit vooral of geheel door de mens komt. Nog een groter deel – 75% – denkt dat we als mens zijnde hier nog iets tegen kunnen doen. Één percentage meer (76%) maakt zich ook zorgen over de gevolgen van klimaatverandering, met name voor hun kinderen.

Klimaatverandering-cbs-cijfers-733x1030

Klimaatbeleid is belangrijk, maar moet niet de eigen portemonnee raken

Het overgrote deel van Nederland, namelijk 85%, vindt het belangrijk dat de overheid zich richt op het klimaatbeleid. 42% Van de Nederlanders vinden zelfs dat het klimaatbeleid niet ver genoeg gaat. Al is een kwart het hier niet mee eens en is er een kwart tevreden met het huidige klimaatbeleid. De heeft hier geen mening over of weet het simpelweg niet.

Daarnaast is bijna de helft van mening dat Nederland een streng klimaatbeleid moet voeren. Onafhankelijk van het beleid van andere grote landen zoals China of Amerika. Zo zou een streng klimaatbeleid innovatie op het gebied van duurzame technologie stimuleren, wat kansen creëert voor het bedrijfsleven en positief kan uitpakken voor onze economie. Al maakt de helft van Nederland zich wel zorgen dat de burgers moeten opdraaien voor de kosten van het klimaatbeleid.

Klimaatbeleid-cbs-cijfers-2-733x1030

Burgerforum verbindt inwoners met bestuurders rondom de klimaatopgave

Bekeken vanuit ons vakgebied – systeemverandering – is het positief dat we als mens nog de hoop hebben dat wij iets tegen klimaatverandering kunnen doen. Dat we ons niet bevinden in een machteloze situatie, maar daadwerkelijk verandering teweeg kunnen brengen als we in actie komen. Ook speelt de overheid een grote rol in het tegengaan van klimaatverandering. Nu is alleen de grote vraag: hoe krijgen we al deze mensen in de actiemodus? En hoe zorgen we ervoor dat het klimaatbeleid en inspanningen van de burgers elkaar niet in de weg zitten, maar elkaar juist versterken?

Squarewise is van mening dat we door inwoners te betrekken bij de klimaatopgaves van hun eigen gemeente veel mensen kunnen activeren. Elke inwoner wil namelijk best haar steentje bijdragen voor een betere leefomgeving. Daarnaast zorgt dit voor een sterkere gemeenschap, wat ook positief effect heeft op de sociale uitdagingen binnen een gemeente. Hierbij is het alleen van belang dat deze burgers ook echt gehoord worden en de samen bedachte oplossingen niet op de planken blijven liggen. Focus als gemeente dus op burgerparticipatie en realisatie van de uitkomsten. De hoogste vorm van burgerparticipatie, met daarmee de meeste kans op succes, is een burgerforum (ook wel burgerberaad genoemd).

Lees hier wat een burgerforum inhoudt en hoe je dit opzet