Maak van je tuin een sponstuin. En nog 5 zomertips voor thuisblijvers

Vincent Oberdorf (hij/ hem)

Transitiemaker

Lotte Turkstra (zij/ haar)

Transitiemaker

Khymo Moestadja (zij/haar)

Transitiemaker

Johannes Regelink (hij/ hem)

Transitiemaker

Dieke Schutjens (zij/ haar)

Transitiemaker

Teresa Veerman (zij/haar)

Communicatieadviseur

English Garden with wooden bench and wildflowers

Blijf je deze zomer in Nederland? Met deze tips van onze transitiemakers kom je de komende weken wel door. Ga eens op bezoek bij één van onze projecten: kom kamperen bij Burgerboerderij De Patrijs of koffiedrinken bij tuinderij Kansrijk. Of kijk een film, ga aan de slag in je tuin, leer over de toekomst van ons geld of ontdek de natuur in de stad.

 

 

Ontdek de stadsnatuur met de Tuintrail Amsterdam

De wandelingen van TuinTrail nemen je mee langs de mooiste – bekende én onbekende – parken en tuinen van Amsterdam. Voor kinderen zijn er 2 fantastische speurtochten. Ontdek bijzondere bomen, vlindertuinen en vleermuizenkasten. En leer alles over solitaire bijen, permacultuur en stadsecologie. Via de audiofragmenten leer je niet alleen over natuur in de stad, je leert ook geweldige Amsterdammers kennen die zich met hart en ziel inzetten voor groen in de stad. Let ook op de illustraties, die zijn prachtig. (Oké, helemaal objectief is deze tip trouwens niet: de TuinTrail is bedacht door mijn moeder, zelf tuinder in Amsterdam).

Teresa Veerman

Documentaire | The Salt of the Earth

Kijktip voor een regenachtige zomerdag: mijn lievelingsdocumentaire. In deze film volg je het leven van fotograaf Sebastião Salgado. Hij heeft prachtige foto’s gemaakt van mensen uit alle hoeken van de wereld, maar ook veel onrecht en menselijk lijden vastgelegd. Salgado kon al die ellende op een zeker moment niet meer aanzien en zocht troost in de natuur. De film gaat wat mij betreft over het creëren van hoop in een wereld vol onrecht.

Dieke Schutjens

Kamperen bij Burgerboerderij de Patrijs

Zin om te ervaren hoe het bij ons op de boerderij is? Zin om er een paar dagen (met gezin) uit te gaan? Ervaar je graag waar wij in de omschakeling van gangbaar naar agro-ecologisch tegenaan lopen? Bij Burgerboerderij de Patrijs in Laren (Gelderland) ben je deze zomer welkom om te kamperen. Vereffenen doe je door 2 uur per dag een bijdrage te leveren aan de boerderij (net wat je past: van eten koken, grasmaaien tot koeien meemelken). Liefst kom je minimaal 3 nachten. Ook met kinderen ben je welkom! Je kunt kamperen naast de pinkenweide, aan de bosrand. Er is een composttoilet. Gedeelde douche en keuken is in het woonhuis. Aanmelden kan door te mailen naar contact@depatrijs.eco

Johannes Regelink

Maak van je tuin een sponstuin

Je tuin bestand maken tegen hevige hoosbuien én langdurige droogte? Maak van je tuin een sponstuin! Het is niet moeilijk, je moet alleen even weten wat je moet doen. Deze tips helpen je op weg.

Khymo Moestadja

Taart eten bij Tuinderij Kansrijk in Groenekan

In onze tuinderij oogsten leden zelf hun eten. Benieuwd hoe zo’n voedselgemeenschap eruit ziet? Je bent van harte welkom voor een kop thee of koffie en een stuk taart in onze theetuin. Alles is biologisch, en ook voor veganisten hebben we bijna altijd iets in huis. Je kunt een eigen picknickplek zoeken in de tuin, tussen de bloemen en de bijen. Of lekker op het terras zitten tussen de bessenstruiken. De theetuin is binnen het seizoen open op woensdag tussen 13.00 en 17.00 (zelfbediening) en op zaterdag tussen 9.00 en 17.00.

Vincent Oberdorf

Tentoonstelling | Toekomst van ons geld

Geld is overal, maar hoe ons geldstelsel in elkaar zit, begrijpt bijna niemand. Telkens opnieuw draait de samenleving op voor de hoge kosten om ons geldstelsel overeind te houden, terwijl slechts een klein groepje mensen meedeelt in de winst. Cartograaf en kunstenares Carlijn Kingma neemt je mee op ontdekkingsreis door haar handgetekende kaart van ons geldstelsel. Ook brengt ze in kaart hoe geldstromen zouden kúnnen lopen. Want waarom richten we dat geldstelsel niet anders in? Op zo’n manier dat het het grotere welvaart voor meer mensen oplevert? In samenwerking met journalistiek platform Follow the Money. Te zien tot en met 10 september in het Kunstmuseum Den Haag.

Lotte Turkstra