Vacature: onderzoeksstagiair (m/v/x) 

onderzoeksstage vacature Circulair en biobased bouwen Energie en wonen Nieuwe waarden Voedsel en landbouw

Ella van Dansik (zij/ haar)

Transitiemaker

header_medium

Wil jij tijdens je studie ervaring opdoen bij een steward-owned sociale onderneming en je inzetten voor een duurzame en inclusieve leefwereld? Bij Squarewise zijn we doorlopend op zoek naar (onderzoeks)stagiairs. Als (onderzoeks)stagiair ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken binnen de energie- en warmtetransitie, materialentransitie en landbouwtransitie.

Wie wij zijn 

Squarewise is een transitiebureau voor organisaties die de gebouwde omgeving en landbouw verduurzamen. We creëren duurzame visies, verbinden de juiste partijen in nieuwe samenwerkingsverbanden en experimenteren om het onbekende te verkennen. Deze ervaringen delen we vervolgens met mensen en organisaties die al onderdeel zijn van de transitie. En als sociale onderneming willen we zelf een voorbeeld zijn voor de veranderingen die we voor ons zien. 

Waar jij onderzoek over gaat doen 

We bieden onderzoeksstages binnen actuele thema’s over duurzame transities die passen bij jouw opleiding en interessegebieden. Afhankelijk van jouw onderwerpkeuze krijg je een ervaren transitiemaker toegewezen die jou inhoudelijk en procesmatig begeleid. Met wat voor soort vraagstukken kun je aan de slag? Denk bijvoorbeeld aan:

 1. Energie- en warmtetransitie: de opschaling van de warmtetransitie, samenwerking binnen coöperatieve energie- en warmteprojecten en governance van warmtenetten, een rechtvaardige energietransitie. 
 2. Landbouwtransitie: streekgebonden voedselaanpakken, de transitie van niet-biologisch naar biologisch, en kansen voor de eiwittransitie. 
 3. Materialentransitie: de opschaling van houtbouw, de potentie van biobased teelt voor biodiversiteit, en de organisatie van lokale biobased-ketens. 
 4. Vraagstukken die aan al deze transities raken: klimaatrechtvaardigheid, diversiteit en inclusiviteit in beleidsvoering, nieuwe vormen van bezit, nieuwe vormen van democratie.

Dit breng je mee 

 • Je bent een hbo- of universitair student (bachelor of master);  
 • Je bent ondernemend en impact-gedreven; 
 • Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend; 
 • Je krijgt er energie van om mee te draaien in onze zelfsturende organisatie en om meer te leren over steward-owned & horizontaal werken. 

Verder ben je 

 • Je bent (eventueel naast je afstudeeronderzoek) drie tot vijf dagen per week beschikbaar gedurende vijf maanden
 • In bezit van een eigen laptop.

Waarom jij stage wil lopen bij Squarewise 

Tijdens je stageperiode word je een volwaardig lid van het Squarewise-team. Je krijgt de kans om ervaring op te doen én bij te dragen aan de energie-, materialen-, landbouwtransitie. Verder bieden we je: 

 • Een open en hecht team met alle ruimte voor eigen ideeën en initiatieven; 
 • Een netwerk van koplopers op het gebied van duurzame transities; 
 • Educatieve workshops en andere inspiratiesessies, waaronder een maandelijkse opleidingsochtend en 2x per jaar een trainingsdag met het hele team; 
 • Een groene werkplek in Amsterdam waar we elke dag gezamenlijk lunchen;  
 • Een vergoeding van €500 per maand (op basis van 40 uur, met recht op 26 vakantiedagen per jaar) en de vrijheid om deels thuis te werken. 

Squarewise is een zelfsturende sociale onderneming. Dit betekent dat we geen directie meer hebben en gezamenlijk besluiten nemen op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen. 

Solliciteren? 

Spreekt onze organisatie en een of meerdere van de onderwerpen jou aan en lijkt het je leuk jouw onderzoek binnen Squarewise vorm te geven? Stuur dan een motivatiebrief van maximaal 500 woorden en een CV naar Ella van Danksik (transitiemaker), aan ella@squarewise.nl onder vermelding van ‘vacature onderzoeksstage’. Voor specifieke vragen over de stage kun je ook bij Ella terecht.