Vacature: onderzoeksstagiair (m/v/x) 

onderzoeksstage vacature Energietransitie Landbouwtransitie Materialentransitie Waardentransitie

Charlotte Derksen (zij/ haar)

Transitiemaker

header_medium

Wil jij tijdens je studie ervaring opdoen bij een steward-owned sociale onderneming en je inzetten voor een duurzame en inclusieve leefwereld? Bij Squarewise zijn we doorlopend op zoek naar (onderzoeks)stagiairs! Wil jij aan de slag gaan met complexe maatschappelijke vraagstukken binnen vier duurzaamheidsthema’s: Energie- en warmtetransitie, materialentransitie, landbouwtransitie en waardetransitie? Lees dan snel verder!

Wie wij zijn 

Squarewise is een transitiebureau voor organisaties die de gebouwde omgeving en landbouw verduurzamenWe creëren duurzame visies, verbinden de juiste partijen in nieuwe samenwerkingsverbanden en experimenteren om het onbekende te verkennen. Deze ervaringen delen we vervolgens met mensen en organisaties die al onderdeel zijn van de transitie. Zo willen we zelf, als sociale onderneming, een voorbeeld zijn van de veranderingen die we voor ons zien. 

Waar jij onderzoek over gaat doen 

We bieden onderzoeksstages binnen actuele thema’s over duurzame transities die passen bij jouw opleiding en interessegebieden. Afhankelijk van het jouw onderwerpskeuze krijg je een ervaren transitiemaker toegewezen die jou inhoudelijk en procesmatig begeleid. Hieronder lees je een overzicht van mogelijke vraagstukken binnen onze vier thema’s.  

 1. Energie- en warmtetransitie: over de opschaling van de warmtetransitie, samenwerking binnen coöperatieve energie- en warmteprojecten en governance van warmtenetten.  
 2. Landbouwtransitie: over streekgebonden voedselaanpakken, de transitie van niet-biologisch naar biologisch, en kansen voor de eiwittransitie. 
 3. Materialentransitie: over de opschaling van houtbouw, de potentie van biobased teelt voor biodiversiteit, en de organisatie van lokale biobased-ketens. 
 4. Waardetransitie: over het raakvlak tussen waardetransitie en de andere drie thema’s, maar ook over hoe verschillende typen ‘waarden’ transparant en toegankelijk kunnen worden gemaakt.  

Dit breng je mee 

 • Je bent een hbo- of universitaire masterstudent;  
 • Je bent ondernemend en impact-gedreven; 
 • Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend; 
 • Je krijgt er energie van om mee te draaien in onze zelfsturende organisatie en om meer te leren over steward-owned & horizontaal werken. 

Verder ben je 

 • Je bent (eventueel naast je afstudeeronderzoek) drie tot vijf dagen per week beschikbaar gedurende vijf maanden
 • In bezit van een eigen laptop.

Waarom jij stage wil lopen bij Squarewise 

Tijdens je stageperiode wordt je een volwaardig lid van het Squarewise-team. Je krijgt de kans om ervaring op te doen én bij te dragen aan de energie-, materialenlandbouw– en/ of waardetransitie. Verder bieden we je de volgende zaken: 

 • Een open en hecht team met alle ruimte voor eigen ideeën en initiatieven; 
 • Een netwerk van koplopers op het gebied van duurzame transities; 
 • Educatieve workshops en andere inspiratiesessies, waaronder een maandelijkse opleidingsochtend en 2x per jaar een trainingsdag met het hele team; 
 • Een groene werkplek in Amsterdam waar we elke dag gezamenlijk lunchen;  
 • Een vergoeding van €500 per maand (op basis van 40 uur, met recht op 26 vakantiedagen per jaar) en de vrijheid om deels thuis te werken. 

Squarewise is een zelfsturende sociale onderneming. Dit betekent dat we geen directie meer hebben en gezamenlijk besluiten nemen op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen. 

Solliciteren? 

Spreekt onze organisatie en een of meerdere van de onderwerpen jou aan? Stuur dan een motivatiebrief van maximaal 500 woorden en een CV naar sollicatie@squarewise.com onder vermelding van ‘vacature onderzoeksstage’. Wij werven op anonieme basis, dus zorg dat je geen naam en foto in je CV hebt staan. Je mail wordt verwerkt door een medewerker die geen invloed heeft op het verdere wervingsproces.  

Voor specifieke vragen over de stage kan je terecht bij Charlotte Bennie Derksen (transitiemaker) via derksen@squarewise.com. 

 

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.