De eerste 100 dagen van… Xenia Leito (zij/haar)

interview

Xenia Leito (zij/ haar)

Transitiemaker

23030_xenia

“Ik heb de afgelopen maanden veel geleerd over de energietransitie. Dat kan ik steeds meer samenbrengen met mijn kennis over rechtvaardigheid,” vertelt Xenia Leito over haar eerste 100 dagen bij Squarewise. Afgelopen oktober begon Xenia begon bij ons als transitiemaker. We zijn blij dat ze er is! Waarom koos ze voor Squarewise, wat drijft haar en hoe gaat het nu met haar?

 

Waarom zijn jij en Squarewise een goede match?

“Duurzaamheid, klimaat en rechtvaardigheid zijn belangrijke thema’s voor mij daar wil ik mij ook in m’n werk mee bezighouden. Ik ben opgeleid als project- en verandermanager op het gebied van klimaat en sociale vraagstukken, en werkte in mijn tussenjaar onder andere bij een gemeente. In Barcelona volgde ik de master Political Ecology, Degrowth and Environmental Justice. Die heb ik vorig jaar afgerond. De opgedane kennis zet ik nu in bij Squarewise. Dat Squarewise zich inzet voor een betere, gezonde leefwereld, spreekt mij erg aan. Daarnaast vind ik het fijn dat het een zelfsturende organisatie is; dat we samen verantwoordelijk zijn voor de organisatie.”

Welk beeld had je van Squarewise voordat je begon?

“Toen ik solliciteerde, woonde ik in Barcelona. De hele sollicitatieperiode was daarom online. Dus toen ik begon met werken, was ik nog nooit op het kantoor van Squarewise geweest. Dat was best gek, ik had nog helemaal geen beeld van de sfeer op kantoor, van de dagelijkse gang van zaken. Ik was vooral benieuwd: wie zijn mijn nieuwe collega’s? Met welke projecten mag ik aan de slag? Hoe ziet dat zelfsturende er in de praktijk uit? ”

En toen je eenmaal bij ons rondliep, wat viel je op?

“De gezamenlijke lunch! Dit is een leuke manier om je collega’s beter te leren kennen. Er staan elke keer zoveel lekkere dingen op tafel – dat moet ik telkens eerst op mij in laten werken, voordat ik kan beginnen. Heel fijn voor mij als vegan: het overgrote deel van het eten is plantaardig. Ook de melk voor de koffie, bijvoorbeeld. En het viel meteen op dat we duurzaamheid doorvertalen naar de hele bedrijfsvoering: we zitten bij Triodos Bank, ons pensioen zit bij a.s.r. Dat lijken kleine dingen, maar dat is echt niet overal vanzelfsprekend.”

Je houdt je bezig met klimaatrechtvaardigheid, zei je net. Wat betekent dat voor jou?

“De klimaatcrisis gaat over méér dan alleen het klimaat. Het gaat ook over ons politieke en economische systeem, over mensenrechten, over ongelijkheid. Mensen die in het mondiale zuiden wonen dragen bijvoorbeeld het minste bij aan de klimaatcrisis, maar ondervinden de meeste last. Hoe maken we dit onrechtvaardige systeem een beetje rechtvaardiger? Daar draait het om. Veel mensen vinden rechtvaardigheid een abstract begrip, maar voor mij is het juist heel concreet: het gaat over mensen, over levens.”

Werk je bij Squarewise ook aan dit thema?

“Ja, in mijn projecten werk ik aan een meer rechtvaardige energietransitie. Zo werk ik mee aan een manifest voor partijen uit de energiesector. In dat manifest formuleren we principes waarmee het overheidsgeld dat voor de energietransitie beschikbaar is, eerlijk wordt besteed. Zodat de lusten en lasten eerlijk worden verdeeld, ongeacht inkomen, opleidingsniveau en achtergrond. In een ander project werken we samen met een groep gemeenten aan de opzet van een maatschappelijke ‘wijkenergiedienstenorganisatie’. Daarbij is het uitgangspunt dat bewoners, overheid en de markt samen verantwoordelijk zijn voor de toegang tot duurzame energie en de verduurzaming van woningen, zodat de energietransitie voor iedereen toegankelijk en betaalbaar wordt.”

En ben je al een beetje in je functie gegroeid?

“Jazeker. Ik heb de afgelopen maanden veel geleerd over de energietransitie. Dat kan ik steeds meer samenbrengen met mijn kennis over rechtvaardigheid. En verder ben ik coördinator Diversiteit, Inclusiviteit, Gelijkwaardigheid en Rechtvaardigheid voor onze interne organisatie; dat maakt mijn werk echt compleet. Die rol heb ik zelf voorgesteld en vormgegeven. Heel leuk dat dit kan: als je een kans ziet, krijg je hier de ruimte om daar ook echt iets mee te doen.”