Boeren en tuinders slaan handen ineen voor breed regionaal voedselaanbod rondom voedselgemeenschappen

Voedsel en landbouw Mensen verbinden & begeleiden Vernieuwing realiseren

Anne Hofstra (zij/ haar)

Transitiemaker

Vincent Oberdorf (hij/ hem)

Transitiemaker

1

Lokale voedselgemeenschappen worden steeds populairder in Nederland. Uit recent onderzoek bleek dat bijna 500 voedselgemeenschappen al zo’n 150.000 mensen (ruim 60.000 huishoudens) van vers voedsel voorziet. Het project ‘Verzilver de Voedselgemeenschappen’ bouwt voort op deze positieve ontwikkeling en verkent een nieuw platform voor de collectieve afzet van voedselgemeenschappen.

Samen met boeren en tuinders wil Squarewise de krachten van bestaande voedselgemeenschappen bundelen en een breder aanbod van vers, lokaal en biologisch geproduceerd voedsel aan de man brengen. Collega Vincent Oberdorf, tevens tuinder bij tuinderij Kansrijk, trekt de samenwerking voor het verbinden van lokale voedselstromen: “Je helpt boeren aan een eerlijker verdienmodel, terwijl burgers meer te kiezen krijgen. Kortom, een win-win situatie!

Eerder in februari gaven Squarewise en meer dan 30 Community Supported Agriculture (CSA) boeren en tuinders uit de regio Utrecht het startsein voor het initiatief. Niet alleen een feestelijke bijeenkomst, maar ook een waardevolle bron van kennis en inzichten over wat nodig is voor een breed regionaal voedselaanbod rondom voedselgemeenschappen. Denk aan meer autonomie in inputs zoals plantgoed, kennisdeling en samenwerking voor een jaarrond aanbod. We kijken ernaar uit om deze en andere thema’s met enthousiaste boeren en tuinders verder vorm te geven!