Als transitiemaker ben je duurzaamheidsadviseur, procesbegeleider, spreker, consultant en bovenal mens die strijdt voor zijn idealen!

Duurzaam adviesbureau Amsterdam | Als transitiemaker ben je duurzaamheidsadviseur, procesbegeleider, spreker, consultant en bovenal mens die strijdt voor zijn idealen!

Deze week is het precies een jaar geleden dat ik begon als transitiemaker bij Squarewise. Toen ik mijn vrienden en familie vertelde over mijn nieuwe baan, kwam er keer op keer een reactie in de trant van: ‘Leuk, gefeliciteerd! Transitiemaker, mooie titel hoor, maareh wat houdt het eigenlijk in?’. Als ik mij er snel vanaf wil maken zeg ik dat het een mooi woord is voor duurzaamheidsconsultant, maar eigenlijk is dat maar gedeeltelijk waar. Als transitiemaker ben je meerdere dingen tegelijk: je bent duurzaamheidsadviseur, procesbegeleider, spreker, consultant en bovenal mens die strijd voor zijn idealen.

Duurzame projecten

Bij Squarewise werken wij vanuit de overtuiging dat de wereld moet en gaat veranderen in een duurzamere samenleving. Alle projecten die Squarewise aanneemt dragen daar dan ook op een bepaalde manier aan bij. Voor mij springen twee projecten van het afgelopen jaar eruit.

Ten eerste ‘Expeditie Emmerhout’, een project waar wij gemeente Emmen en provincie Drenthe helpen een eerste voorbeeldwoonwijk naar energieneutraal te renoveren voor 2027. We dagen de partijen uit om samen een ambitieus (maar realistisch!) doel te stellen, denken mee over voorbeeldprojecten die mensen inspireren en zorgen dat de energie er op blijft. Ik vind het bijzonder om te zien dat alle betrokken partijen (gemeente, provincie, corporaties, netbeheerder, bewonersvertegenwoordiging en belangenorganisaties) zo gegroeid zijn in enthousiasme en vertrouwen.

Het tweede project wat er voor mij uitspringt is er een waar ik veel van heb geleerd: ‘Aardgasvrij, maar niet zonder de netbeheerder’, een onderzoek waar wij de knelpunten van netbeheerders in de aardgasvrije transitie in kaart hebben gebracht. Netbeheerders hebben een belangrijke rol te vervullen in de aardgasvrije transitie, maar door huidige wet- en regelgeving mogen ze niet altijd de voor de transitie optimale keuzes maken. We hebben geholpen de lobby agenda concreter te maken met onze praktijkervaringen, waardoor allerlei knelpunten opgelost kunnen worden en we sneller naar een duurzamere wereld kunnen gaan!

Doordat je steeds meerdere projecten naast elkaar doet, heb ik in een jaar tijd veel geleerd over hoe je organisaties in beweging krijgt en allerlei nieuwe ideeën en inzichten opgedaan.

 

Pitchen van eigen ideeën

Naast de reguliere projecten is er binnen Squarewise ook altijd ruimte voor eigen ideeën. Zo wilde ik graag een wedstrijd organiseren tussen (idealistische) bedrijven om meer aandacht te genereren voor de kleine idealistische daad. Na een interne pitch kreeg ik een vrijkaart om samen met collega Marlies Franssens de Micro-Idealen Challenge te gaan organiseren. Uiteindelijk zijn medewerkers van Circle Economy, de Ceuvel, Gispen, Heroes&Friends, Moyee Coffee, Nudge, Nukuhiva, Plennid, Vandebron en Squarewise een maand lang de strijd aangegaan met elkaar om de meeste kleine stappen te zetten richting een socialere en duurzamere wereld!

Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling en eigen keuzes

Het opleiden van jonge mensen is bij Squarewise heel direct verweven met het realiseren van doorbraken in de duurzame transitie. De overtuiging is dat er meer transitiemakers nodig zijn, dus leiden we ze zelf op. Logisch dus dat er veel ruimte is voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Kenmerkend voor Squarewise vind ik de ruimte die geboden wordt aan jonge transitiemakers om te ontdekken waar zijn/haar interessegebieden liggen en het wordt gestimuleerd om daar zoveel mogelijk op te focussen. Hoe langer je hier werkt, hoe meer je kunt groeien in je eigen thema.

Elvie Kromwijk Transitiemaker

Dit stuk is geschreven door Elvie Kromwijk.

 

Ook bij Squarewise werken? Kijk bij onze over ons pagina voor huidige vacatures!

Ga naar onze publicaties om te lezen wat we allemaal doen!