Stop met schrijven, ga aan de slag!

Eigenlijk heb ik niet veel tijd want ik moet nodig aan het werk, maar er moet me toch iets van het hart; iets waarvan ik denk dat het nodig gezegd moet worden: stop met schrijven en ga aan de slag! De energietransitie is in volle (theoretische) gang, en dat is mooi. Want (zoals velen voor mij hebben gezegd, en waarschijnlijk ook velen na mij zullen doen) als we nu niets doen gaan we de grote ambities in 2050 niet halen.

Aan de lopende band verschijnen er artikelen. Als je de krant en sociale mediakanalen opent komt er eigenlijk altijd wel weer een nieuw opiniestuk voorbij; over de noodzaak van de transitie, dat we van het gas af gaan, hoe belangrijk duurzaamheid wel niet is. Een keur aan oplossingen wordt aangedragen, en even zoveel kritische reacties waarom het niet zo moet. Maar beste mensen, wat kost dit een tijd! Het schrijven, en het (bij)lezen!

Nu wil ik niet zeggen dat een deel van deze stukken niet belangrijk zijn, en niet geschreven moeten worden. Het creëren van bewustwording over dit onderwerp bij al die mensen die niet dagelijks met dit onderwerp in aanraking komen is noodzakelijk. Ik pleit echter voor een situatie waarbij we niet alleen vanuit een soort eenrichtingsverkeer communiceren en alleen maar zenden, maar waarbij we veel meer de dialoog met elkaar aangaan vanuit de praktijk. Wat werkt wanneer nou wel, en wat niet, en vooral: waarom? Wat kan ik van jou leren, en jij van mij? Waar sluit het op elkaar aan, en kunnen we samen sterker worden? Uiteindelijk willen we toch allemaal hetzelfde: een fijne, duurzame, veilige leefomgeving, waar het prettig is om te wonen, te werken en te zijn?

Stop dus met alleen maar schrijven over hoe het moet. Ga het doen! Maak die fouten, leer ervan, deel niet alleen de positieve maar ook negatieve ervaringen met anderen zodat zij ervan kunnen leren, vraag eens om feedback vanuit een andere hoek, en ga daarna weer door!

Zo, en nu weer aan het werk.

Stop met schrijven, ga aan de slag!

Geschreven door Wanda van Enst

 

Op naar de volgende stap in de Ronde Venen: Transitieontwerp Elektriciteit aangenomen!

Ga naar onze publicaties om te lezen wat we allemaal doen!