Nieuwbouw nu écht zonder aardgas?

Deze week heeft Minister Kamp een brief naar de kamer gestuurd over het schrappen van de aansluitplicht op gas in nieuwbouwwijken. Zijn voorstel houdt een wijziging in de gaswet in waardoor een gemeente een gebied aan kan wijzen waar een duurzame warmtebron wordt ingezet in plaats van gas. De wijziging zou betekenen dat gemeenten al vanaf 1 januari 2018 niet meer hoeven te worstelen met uitvragen voor nieuwbouw zonder aardgas en dat projectontwikkelaars en bouwers de ontwikkeling naar een CO2 arme gebouwde omgeving moeten gaan omarmen.

Er zijn al genoeg nieuwbouwwijken die nog op aardgas worden aangesloten. Volgens een inventarisatie van Natuur en Milieu blijkt dat nog twee derde van de nieuwbouwwoningen, die geplant staan tot 2021, op aardgas zullen worden aangesloten. De wijziging is daarom hard nodig, want er zijn genoeg gemeenten die aardgasvrij nastreven maar door de gasaansluitplicht teruggehouden worden [1].

De brief is nu een eerste stap om de logische stap richting aardgasvrije nieuwbouw te zetten. De komende weken zullen we meer horen over de toekomst van de aansluitplicht. Wij houden het in de gaten!

[1] Op dit moment is het moeilijk voor gemeenten om zeker te stellen dat er geen nieuw gasnet wordt neergelegd in nieuwbouwprojecten. Het verplichten kan niet zomaar. Stimuleren door een goede uitvraag te maken met bepaalde criteria die hoog wegen, kan wel.  Meer hierover in onze blog bouwen aan aardgasvrije en energieneutrale wijken.

Ga direct naar het nieuwbouwleidraad voor gemeenten. Klik hier.

Meer publicaties van ons lezen? Kijk hier.