Live blog: Micro-idealen challenge

12-10-2017

En de winnaars zijn……

Cafe de Ceuvel

Gisteren werd de winnaar van de 1e editie van de Micro-Idealen Challenge bekend gemaakt! De Ceuvel was de terechte winnaar. Hoewel de teams weinig voor elkaar onderdeden, bleek de Ceuvel met name in de categorieën ‘iemand helpen’, ‘glimlach bij een onbekende, ‘uur in de natuur’ en ‘twee uur zonder telefoon’ onoverwinnelijk.

Op de tweede plek (met maar 5 punten verschil!!) eindigde Heroes & Friends. Zij haalden de meeste punten binnen voor ‘geen tasjes’ (bijna een score van 100%!), ‘geen nieuwe spullen kopen’ en ‘doen van vrijwilligerswerk’.

Ook Nudge kon een plekje op het podium veroveren. In de categorie ‘lokale seizoensgroenten eten’ haalden zij de meeste punten.

Wij eindigden zelf net buiten het ere podium op de 4e plek, maar kunnen ons wel winnaar voelen op ‘vegetarisch eten’ en ‘maximaal twee minuten douchen’.

Micro-Idealen Challenge

Café de Ceuvel wil de MicroIdealenChallenge doorzetten en heeft daarom de MicroIdealenTon in het leven geroepen. Ga bij hen langs, trek er een briefje uit en kijk welke uitdaging jij de komende tijd aan moet gaan! Of bedenk er een voor de volgende persoon die een briefje mag trekken.

De MicroIdealenTon in cafe de Ceuvel

Volgend jaar komen we zeker weer bij jullie terug met de volgende editie van de Micro-Idealen Challenge. Wil je alvast een plek in deze challenge reserveren voor jouw bedrijf? Mail dan naar info@squarewise.com.

Kan je je er maar niet bij neerleggen dat de Micro-Idealen Challenge afgelopen is? Start dan je eigen micro idealistische actie op www.collaction.org


10-10-2017

Dag van de duurzaamheid én laatste dag van de #MicroIdealenChallenge, wie gaat die felbegeerde wisseltrofee in zijn zak steken?! Morgen vanaf 17:00 vieren wij het einde van de Challenge in Café de Ceuvel. Na een maand keihard strijden, maken we de Kampioen der Micro-Idealen 2017 eindelijk bekend. Ben je er bij?

Micro Idealen Challenge

En @Gispen gaat ook lekker. Als je iemand laat huilen van het lachen, telt het dan ook?

Gispen

5-10-2017

We zijn de 21-dagen-grens gepasseerd, vlaggen uit!!

Op het schema waar wij bijhouden of iedereen zijn punten heeft ingevuld staat dag 21 met rood omcirkeld (zie foto). Wij hadden ‘van horen zeggen’ dat nieuw gedrag na 21 dagen een gewoonte is geworden. Het zou vanaf dag 22 dus niet meer nodig zijn om af te vinken of je je punten hebt ingevuld. Daarbij hadden wij goede hoop dat langer dan twee minuten douchen vanaf dag 22 niet eens meer bij ons op zou komen, dat we niet meer zouden weten hoe vlees smaakt, dat we nooit meer telefonisch bereikbaar zouden zijn en dat onbekenden aan de lopende band naar ons zouden lachen.

Microidealenchallenge

Tja, op dag 25 is het tijd om eerlijk toe te geven: bij ons is dit alles helaas nog niet echt het geval.. Na een korte google search bleek dat ook helemaal niet zo gek te zijn. Het boek Psycho-Cybernetics van Maxwell Maltz wordt vaak aangehaald, maar zijn nuance wordt niet altijd mee geciteerd: “Deze, en vele andere algemeen geobserveerde fenomenen lijken te laten zien dat het minimaal ongeveer 21 dagen duurt voordat een oud mentaal plaatje oplost om plaats te maken voor een nieuwe.” Uit recenter onderzoek blijkt dat 21 dagen een behoorlijke ondergrens is, het duurt namelijk zo’n 18 tot 254 dagen om je een gewoonte eigen te maken.

Dus, de flessen champagne op dag 21 hebben we ten onrechte gedronken. We moeten na deze maand nog wel een tijdje door om deze idealistische daden gewoontes te laten worden!


28-09-2017

Heb je je al afgevraagd waarom een uur in de natuur in de #MicroIdealenChallenge is opgenomen? Er zijn heel veel artikels over te vinden op het wereldwijde web. Hier een voorbeeld:

De natuur is beter voor je gezondheid dan de gezondheidssector: ‘De natuur zal meer levens redden, beter zijn voor je gezondheid en geneeskrachtiger zijn, wanneer je ziek bent, dan de gehele gezondheidssector.’ Geloof je deze uitspraak niet? Verschillende wetenschappelijke studies bewijzen het nochtans!’

En @Plennid, jullie dachten een grapje uitgehaald te hebben, maar wat blijkt, alleen al naar natuur kijken maakt een verschil: ‘Uit experimenten bleek dat alleen kijken naar een plant, een natuurposter of -film al een aantoonbaar stressverlagende uitwerking heeft.‘ (bron).

Helaas wonen we niet allemaal naast een bos of de heide en is de stad in een stadspark vaak veel te dichtbij, maar het is dus zeker aan te raden de komende 12 dagen te proberen het punt voor een uur in de natuur te halen! En nu de herfst zijn intrede aan het doen is, kan je gelijk nog even genieten van de Indian Summer!

#microidealenchallenge

26-08-2017

We zijn nu precies halverwege! Hoe staat het er bij alle teams voor? Hier een leuke impressie van de afgelopen dagen!

Ik ben gisteren op bezoek gegaan bij buren die ik nog niet kende. Ik kreeg gordijnen van ze, dat wel, maar ik heb ook hun kinderen aan het lachen gemaakt met best slechte grapjes.’ – Team Nudge

nudge

We hebben een klein beetje moeite met het uurtje in de natuur, gezien de buien en stormen deze week. We hebben een creatieve oplossing bedacht en ons kantoor verbouwd voor een alternatief #uurtjenatuurtje, maar zijn bang dat ie helaas niet telt.‘ – Team Plennid

Plennid

Team Nukuhiva vraagt om hulp: ‘Lokale groenten uit mijn moestuin.. maar toch verleid tot een rookworst bij de Boerenkool. Iemand vega boerenkool tips?

Nukuhiva

Mijn ervaring is vooral dat ik eigenlijk al een aantal van die punten regelmatig doe of deed maar dat ik er nu ook een stuk bewuster van ben geworden en er meer op let hoe ik de wereld een klein beetje beter kan maken. Zo eet ik heel weinig vlees maar soms dus wel, en dan besef ik me opeens dat ik dat ene plakje seranoham dan ook niet hoef te eten om zo de hele dag vega te zijn bijvoorbeeld.’ – Team Vandebron

vandebron

Team Moyee scoort trots punten met de vega lunch.. We hopen dat het ontbijt en diner ook vega was:

moyee-vega-lunch

Trui = tas
Na een rondje te hebben hardgelopen wilde ik mezelf belonen met een maaltijd, bij voorkeur seizoensgebonden (uiteraard). Dus ik al hard lopend nog even de Albert Heijn in. Eetbare spullen verzameld, maar toen.. Paniek in de tent: geen tasje bij (me)! En ik had al zo weinig punten gehaald die dag.. Dus, wat heb ik gedaan:

1.       Rentrui uit

2.       waar mn hoofd doorheen gaat een allerhande gelegd als bodem

3.       boodschappen erin

4.       mouwen aan elkaar geknoopt als schouderband

5.       trots als een pauw naar huis

Ook nog een paar glimlachen in de pocket. Score!’ – Team Squarewise

klaas

Ik merk dat ik de dingen die ik toch al ‘goed’ doe, nu wat bewuster doe en mezelf er een puntje voor geef. Maar dat de extra dingen zoals vrijwilligerswerk of alleen seizoensgroente wat moeilijker gaan. In drukke tijden is gedragsverandering (zelfs tijdelijk) gewoon best lastig! Wel weer een nuttig inzicht.’ – Team Circle Economy

Gispen

Ik wil graag even met je delen dat ik vanochtend minder dan 1 minuut onder de douche heb gestaan. Dat is op zich niet zo’n prestatie, ware het niet dat ik nog nooit eerder ergens bij stil heb gestaan op dat tijdstip.’ – Team Nudge

deceuvel

De Helden van Heroes & Friends hebben een heel rekenkundig model in elkaar gezet (wellicht iets voor Vandebron?):

data

Team Vandebron probeert al drinkende een paar punten te scoren:

Vandebron

Yes en bij Nukuhiva Amsterdam staat het scorebord in de winkel! Ga langs om te zien hoe de concurrentie het doet… (maps)

nukuhiva

21-09-2017

shower-1

Wakker worden. Douche aan. Timer op 2 minuten. Douchen maar. Maar waarom is korter warm douchen beter? En wat voor impact hebben we als we korter douchen?

Nederlanders zijn over het algemeen goede douchegebruikers (als in: er wordt lekker lang gedoucht). De gemiddelde Nederlander doucht 9 minuten en gebruikt daarbij gemiddeld 51 liter water. Jongeren tussen de 18 en 34 jaar kunnen het nog beter en staan gemiddeld 16 minuten onder de douche (dat is bijna drie keer het hele nummer Bohemian Rapsody en 90 liter water). Met de korte douche, bespaar je dus flink wat water.

Toch is het besparen van water niet het hoofddoel in de micro-idealen challenge. Het gaat hier expliciet om warm douchen. Voor dat warme water is dan ook energie nodig – de energiebron in dit geval in de meeste gevallen (zo’n 95%): aardgas. Voor het verwarmen van het water voor een gemiddelde douchebeurt is rond 6400 kJ energie nodig, gelijk aan rond 0,2 kuub aardgas en de uitstoot van 360 g CO2. Daar bespaar je mooi 78% van, als je ipv 9 minuten slechts 2 minuten warm doucht.

Dubbele impact dus (en toch maar 1 puntje!). De totale besparing per persoon met de kleine-idealistische-korte-douch-daad in de maand van de MicroIdealenChallenge is:

  • 1200 liter water (uitgaande van een gemiddelde Nederlander, als je in de ‘jongeren-categorie valt gaat het om bijna 2400 liter);
  • bijna 4,7 kuub aardgas en 8,4 kg CO2 (en opnieuw, als je in de ‘jongeren-categorie valt gaat het om bijna 10 kuub aardgas en 17 kg CO2).

Voor het geval deze cijfers je niks zeggen. Het staat gelijk aan 8 keer een heel bad laten vollopen en met de benzine auto van Rotterdam naar Amsterdam rijden.

Als heel Nederland meedoet aan de volgende editie van de micro-idealen challenge, brengt alleen het massaal korter warm douchen in een maand een besparing te weeg van:

  • 20 miljard liter water (8000 Olympische zwembaden vol!)
  • 80 miljoen kuub aardgas (gelijk aan het gemiddelde jaarverbruik van 53.000 huishoudens) en daarmee de uitstoot van 143.000 ton CO2 (gelijk aan de uitstoot van de productie van 4,5 miljoen kilo vlees)

Je doet het dus niet voor niks!


14-09-2017
Een beschrijving van een idealistische daad in slechts een zin, blijkt geen garantie voor eenduidige interpretatie. Voor alle fanatiekelingen onder ons hebben we daarom een uitgebreide handleiding opgesteld voor wanneer je wél en wanneer je géén punten ontvangt. Mocht er na het lezen van onderstaande uitleg nog steeds discussie zijn over de vraag of je wel of geen puntje hebt verdiend, trek dan even aan de bel, dan breiden we met alle liefde de uitleg verder uit.

1. Voor elke dag dat je geen vlees of vis hebt gegeten krijg je een punt.
Over de eerste idealistische daad kreeg ik direct een prangende vraag van een van de deelnemers: ‘mag je dus wel een maaltijd met vlees én vis eten?’. Hoewel we dit creatief gevonden vinden, kunnen we het niet goedkeuren. De enige dieren die je geen punten kosten als je ze eet zijn insecten, omdat je daarmee het milieu niet zo belast. Elk ander dier wat je eet, kost je een punt ook als je meerdere dieren in dezelfde maaltijd eet!

2. Voor elke dag dat je bij je warme maaltijd uitsluitend lokale seizoensgroenten hebt gegeten krijg je een punt.
Voor dit punt hanteren we de definitie ‘groenten uit Nederland afkomstig’. Om te voorkomen dat je drie uur in de supermarkt zoekt naar welke groenten je wel of geen puntje opleveren, keuren we groenten uit een Nederlandse kas ook goed. Dus, de definities op een rij:

Lokaal = in Nederland geoogst.
Seizoensgebonden = wat er in deze tijd van het jaar geoogst wordt of lang te bewaren is (zoals aardappelen of ingeblikt/ingevroren voedsel).
Groente = Groente die je gebruikt om je warme maaltijd te maken (lekker makkelijk: ook peulvruchten en fruit zien wij bijvoorbeeld als groente).

Gelukkig leven we in een maand waarin nog veel lekkere groenten te krijgen zijn! Hierbij een overzicht van groente die je mag koken als je een punt wilt scoren (zorg dus wel dat ze van Nederlandse herkomst zijn): Aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Boerenkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, IJsbergsla, Groene selderij, Knolselderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Maïs, Paksoi, Paddenstoelen, Paprika, Pastinaak, Peultjes, Pompoen, Postelein, Prei, Raap, Raapstelen, Radijs, Radicchio, Rammenas, Rettich, Rode biet, Rode kool, Roodlof, Savooikool, Schorseneren, Snijbonen, Spinazie, Spitskool, Spruiten, Tomaat, Ui, Veldsla, Venkel, Warmoes, Waterkers, Witlof, Witte kool, Wortelen.

3. Voor elke dag dat je geen tasje hebt gevraagd/gekregen bij een aankoop krijg je een punt.
Deze idealistische daad heeft ons vooralsnog geen vragen opgeleverd. Toch-om-het-maar-helemaal-duidelijk-neer-te-zetten: we bedoelen hier een tasje wat je bij de kassa kan kopen/krijgen/pakken. Of het tasje van plastic, papier of textiel is gemaakt doet er niet toe. Ander soort tasjes die echt al om het product heen zitten, zoals bijvoorbeeld een kaaspapiertje of de verpakking van toiletpapier brengen je niet in de problemen.

4. Voor elke dag dat je niet langer dan twee minuten warm hebt gedoucht (koud douchen mag langer) krijg je een punt.
‘Mag ik ook echt maar twee minuten douchen als ik mijn haren moet wassen?’ Jazeker, twee minuten warm douchen is twee minuten warm douchen. Het gaat hier om het besparen van energie voor het verwarmen van je douche. Je mag de kraan en je timer wel even uitzetten als je je haren insopt of de shampoo met koud water uit je haren spoelen als de twee minuten voorbij zijn (dat laatste heb ik deze ochtend gedaan, was toch wel echt even doorbijten zeg).

5. Voor elke dag dat je geen nieuwe spullen hebt gekocht (onder spullen valt alles behalve voedsel, medicijnen en verzorgingsproducten) krijg je een punt.
‘Mag ik dan wel een verjaardagscadeautje kopen voor Marlies die 28 september jarig is?’ Nee, dat kost je een punt! Tenzij je Marlies iets geeft om te doen: bijvoorbeeld een kaartje voor een voorstelling, een etentje of een nieuw kickboks abonnement. Ook leuk toch Marlies?

6. Voor elke dag waarop je tenminste één iemand ergens mee hebt geholpen (waar je niet voor betaald kreeg) krijg je een punt.
Je kan mensen met hele grote of hele kleine dingen helpen. Hulp kan variëren van een omgevallen fiets oprapen, een foto maken van iemand anders die zijn/haar idealistische daad vervult tot iemand helpen verhuizen of een lift geven. Zolang je jezelf maar geen puntje toekent als je bijvoorbeeld bij Nukuhiva werkt en iemand helpt bij het uitzoeken van de perfecte duurzame outfit of als je bij Moyee Coffee werkt en je helpt iemand een koffieautomaat te kopen waarmee ze hele lekkere, eerlijke koffie voor zichzelf kunnen zetten.

7. Voor elke dag waarop je een glimlach hebt veroorzaakt op het gezicht van een onbekende krijg je een punt.
Dit hoeft geen schaterlach te zijn om een fantastisch goede grap die je hebt gemaakt (mag natuurlijk wel). We zijn al tevreden als je zelf naar iemand glimlacht, waarna je een lach terug krijgt (flirten deze maand levert dus heel veel punten op!)!

8. Voor elke dag waarop je minimaal 1 uur in de natuur hebt doorgebracht, we zijn soepel: een stadspark telt ook, krijg je een punt.
Aangezien we niet allemaal elke dag voor een uurtje naar de regenwouden van Borneo kunnen vliegen, en het bovendien helemaal niet duurzaam zou zijn als we dit zouden doen, zijn we soepel in de definitie van natuur. Onder natuur valt: bos, heide, strand, rivieren, park, kinderboerderij, tuin (mits er écht gras aanwezig is) en een weg tussen de weilanden. Maar, je aanwezigheid daar telt alleen als je met je gezicht in de open blote buitenlucht bent. Je kunt er dus wandelen, fietsen, sporten, zitten of op je handen staan, maar je krijgt geen punt als je in een auto, scooter, trein, tram, bus of trekker in de natuur bent. Een boot telt alleen als je op het onoverdekte gedeelte van de boot staat. Overigens hoeft het niet om een aaneengesloten uur te gaan, meerdere losse momenten tellen ook als het bij elkaar opgeteld een uur is.

9. Voor elke dag waarop je je vrijwillig hebt ingezet (bijvoorbeeld via Nederland Cares) krijg je 10 punten.
Over deze idealistische daad hebben we veel vragen binnengekregen. Waar ligt het onderscheid tussen iemand helpen en vrijwilligerswerk? Het verschil tussen gewoon iemand helpen door bijvoorbeeld zijn fiets op te rapen en je een volle dag inzetten als vrijwilliger via Nederland Cares is duidelijk. Maar, tussen beide uiterste zit een grijs gebied. We hebben hieronder een aantal voorbeelden opgesteld aan de hand waarvan duidelijk zou moeten worden waar je wel en waar je geen punten voor krijgt:

Wel: op bezoek gaan bij een willekeurig eenzaam mens.
Niet: op bezoek gaan bij je eigen oma.

Wel: zoals de helden van Heroes&Friends buiten werktijd om gratis organisaties helpen die goede dingen doen.
Niet: alle werkzaamheden die je verricht in loondienst of die je onbetaald verricht voor een startup met als doel daar later wél geld mee te gaan verdienen.

Wel: bardienst draaien in een buurthuis.
Niet: een vriend helpen verhuizen.

Wel: je handen uit de mouwen steken voor voedselproductie (niet alleen eigen gebruik) of eten koken voor onbekende.
Niet: tuinieren in je eigen tuintje of koken voor vrienden/familie

10. Voor elke dag waarop je telefoon minimaal twee uur aaneengesloten uit heeft gestaan (of op flight modus) tijdens uren dat je wakker was krijg je een punt.
Het gaat hier om het niet bereikbaar zijn via je telefoon. Als je niet ieder moment gestoord kan worden door bellers, appers, social media updates en nieuws push berichten, ben je veel meer aanwezig bij wat je ook aan het doen bent. Je mag ondertussen dus wel gewoon muziek luisteren, of op je ipad of computer werken. Hoewel internetten op je laptop (inclusief mail en social media) je geen puntje kost tijdens de twee uur flight modus, raden we het aan om het tot een minimum te beperken: het geeft echt ruimte in je hoofd en frisse energie om even te disconnecten!

Bonus: per getweette foto van een idealistische daad (vergeet niet de #MicroIdealenChallenge) krijg je een bonuspunt.
Je kunt meerdere bonuspunten per deelnemer per dag verzamelen. Wel moet je een foto hebben gedeeld van de uitvoer van een van de tien idealistische daden uit de micro-idealen challenge. Gewoon omdat het leuk is, mag je ook een foto van een beschrijving van een bijzondere of grappige ervaring tijdens de micro-idealen challenge delen en daar krijg je dan ook een punt voor.

Hopelijk kunnen jullie hiermee uit de voeten!!


11-09-2017

lokale seizoensgroenten

Daar sta je dan in de winkel, dag 1 van de #MicroIdealenChallenge, op zoek naar ‘lokale seizoensgroente’, vastberaden ook dit punt veelvuldig binnen te harken. Maar zo makkelijk blijkt het niet te zijn. Want wat zijn die lokale seizoensgroenten dan? Het herkomstland heb je zo gevonden, maar hoe weet je zeker dat het ook daadwerkelijk seizoensgroente is? Om te zorgen dat iedereen dezelfde definities hanteert (en ook je vrienden en familie weten wat ze voor je moeten koken), hebben wij een overzichtje voor je gemaakt. Bijkomende voordelen: wist je dat seizoensproducten niet alleen lekkerder zijn in de periode dat ze ook daadwerkelijk geoogst worden, maar dat producten gekocht in het seizoen ook nog eens stukken goedkoper zijn? Ook goed voor de portemonnee dus die Micro-Idealen Challenge!

Lokale seizoensgroenten: het mooiste is natuurlijk als je ze zelf hebt geteeld of als je ze bij de lokale boer haalt. Maar om het voor ons allemaal iets toegankelijker te maken, hebben we besloten om het deze maand te hebben over:

Lokaal = in Nederland geoogst.
Seizoensgebonden = wat er in deze tijd van het jaar geoogst wordt of lang te bewaren is (zoals aardappelen).
Groente = Groente die je gebruikt om je warme maaltijd te maken (lekker makkelijk: ook peulvruchten zien wij bijvoorbeeld als groente).

Gelukkig leven we in een maand waar nog veel lekkere groenten te krijgen zijn! Hierbij een overzicht van groente die je mag koken als je een punt wilt scoren (zorg dus wel dat ze van Nederlandse herkomst zijn):

Aardappelen, Andijvie, Artisjok, Aubergine, Bleekselderij, Bloemkool, Boerenkool, Broccoli, Chinese kool, Courgette, IJsbergsla, Groene selderij, Knolselderij, Komkommer, Koolrabi, Kropsla, Maïs, Paksoi, Paddenstoelen, Paprika, Pastinaak, Peultjes, Pompoen, Postelein, Prei, Raap, Raapstelen, Radijs, Radicchio, Rammenas, Rettich, Rode biet, Rode kool, Roodlof, Savooikool, Schorseneren, Snijbonen, Spinazie, Spitskool, Spruiten, Tomaat, Ui, Veldsla, Venkel, Warmoes, Waterkers, Witlof, Witte kool, Wortelen*

Dus groentewinkel om de hoek, Albert Heijn of biologische lokale boer maakt niet uit: let gewoon de komende maand op herkomst en bovenstaande lijst voor je groenteaankoop**

Vind je groente die duidelijk in Nederland zijn geteeld (niet in verwarmde kas) maar niet in het lijstje staan? Kook gerust en stuur ons de tip.

*Bronnen: Velt.nu,  MilieuCentraal en VOKO Utrecht.
** heb je al groente thuis liggen? Zonde om ze weg te gooien! Dus eet maar lekker op en vul aan met groente uit de lijst.


08-09-2017

De scoreborden zijn aangekomen bij de deelnemende teams! Wie wordt de kampioen der micro-idealen?

#microidealenchallenge

05-09-2017

De deelnemers zijn bekend! Maandag 11 september barst de strijd los….

In de Micro-Idealen Challenge gaat het een keer niet om de bedrijfskoers of de grote bedrijfsdoelen, maar om de kleine dingen die medewerkers (onafhankelijk van positie en financiële middelen) kunnen doen. Medewerkers van Vandebron, Circle Economy, de Ceuvel, Heroes&Friends, Nukuhiva, Plennid, Nudge, Moyee Coffee, Gispen en Squarewise gaan met elkaar de strijd aan; welk team zet in een maand tijd de meeste kleine stappen richting een socialere en duurzamere wereld? De deelnemers kunnen elke dag punten verdienen voor 10 kleine idealistische daden. Uitdagingen variëren van vegetarisch eten tot geen nieuwe spullen kopen en van minimaal een uur in de natuur doorbrengen tot een glimlach veroorzaken op het gezicht van een onbekende.

En ook al draait het niet om de bedrijven, maar om de werknemers, hebben we ze toch even voor je op een rijtje gezet (op willekeurige volgorde):

Vandebron: Marktplaats voor duurzame energie. Vandebron heeft als missie om Nederland zo snel mogelijk naar 100% groene energie te krijgen.

Circle Economy: Opgezet om de transitie naar een circulaire economie aan te jagen.

De Ceuvel:  Een van de meest duurzame en vernieuwende stedelijke experimenten in Europa.

Heroes & Friends: Helpt met crowdsourcing de omslag naar een directe economie versnellen, gericht op samenwerking en het omzeilen van oude conventionele instituten.

Nukuhiva: Winkel die bewust kiest voor modelabels die produceren met respect voor mens en natuur.

Plennid: Community en sustainable consultancybureau die duurzaamheidsvraagstukken verbindt met oplossingen, om samen de Sustainable Development Goals werkelijkheid te maken.

Nudge: Helpt mensen hun gedrag positief te veranderen door kleine zetjes in de goede richting te geven.

Moyee Coffee: Verschuiven 50% van de koffieketen naar producerende landen om zo de keten eerlijker te verdelen. Zo wordt de waarde wordt netjes gedeeld volgens de FairChain gedachte.

Gispen: Ontwerpt inspirerende en duurzame producten en ruimten waardoor er optimale omgevingen gecreëerd worden die een positieve invloed hebben op mensen.

Squarewise: Accelereert transities in duurzaamheid door mensen met kennis & ideeën te verbinden in icoonprojecten.

Benieuwd naar alle ervaringen? Volg het Micro-Idealen Challenge – Live Blog hier of volg #MicroIdealenChallenge op twitter!


7-08-2017

Hét probleem van (jonge) idealisten is dat wij torenhoge ambities hebben: we moeten en zullen de wereld mooier maken, duurzamer en eerlijker. En niet morgen, maar vandaag. Om vervolgens elke dag teleurgesteld te concluderen dat we onze ambities wéér niet hebben verwezenlijkt. Vorig jaar legde een van de sprekers op het event ‘de jonge idealist versus de vastgeroeste samenleving’ uit dat heel veel (jonge) idealisten hun ambities op macro niveau stellen, terwijl op korte termijn alleen idealen op micro niveau realiseerbaar zijn. Een gebrek aan idealen op kleine schaal en een overvloed aan idealen op grote schaal kan leiden tot een gevoel van moedeloosheid; het gevoel dat we in deze vastgeroeste samenleving nóóit wat kunnen bereiken. Super zonde!

Joseph Jaworski beschreef in zijn boek ‘synchronicity’ de waarde van kleine daden aan de hand van een dialoog tussen een koolmees en een duif. De duif stelde dat een sneeuwvlok helemaal geen gewicht heeft, waarop de koolmees beschreef hoe hij had toegekeken naar neerdwarrelden sneeuwvlokken op een tak: heel lang gebeurde er niks, maar toen de 3.741.953e sneeuwvlok op de tak viel brak de tak af. Met andere woorden: een kleine idealistische daad heeft op zichzelf misschien weinig effect, maar kan gestapeld grootse gevolgen hebben.

If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” – Dalai Lama

Om meer aandacht te genereren voor de kleine idealistische daad gaat in de maand september de eerste editie van de ‘micro-idealen challenge’ van start, waar bedrijven met elkaar zullen strijden. Het gaat in de challenge niet om de bedrijfskoers, maar om de kleine dingen die medewerkers (onafhankelijk van positie en financiële middelen) kunnen doen. Hoewel er onuitputtelijk micro idealistische daden te bedenken zijn, hebben wij er tien uitgelicht waar de deelnemende teams punten mee kunnen verdienen: vijf daden om milieubelasting te beperken en vijf daden waarmee we bijdragen aan een prettigere samenleving. In een team van minimaal vijf medewerkers per bedrijf kun je punten verdienen (zie onderstaand schema). De totaalscore wordt vervolgens gedeeld door het aantal deelnemers, zodat de grootte van het team geen invloed heeft op de score.

 

overzicht-punten-micro-idealen-challengeValt er wat te winnen? Natuurlijk! Alle deelnemende bedrijven krijgen van Squarewise een micro-idealen scorebord, waarop de punten dagelijks genoteerd kunnen worden. Het bedrijf dat op 29 september de meeste punten heeft gehaald wordt de trotse eigenaar van de micro-idealen wisseltrofee (geen zorgen, we zadelen jullie niet met een milieuvervuilende, onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerde beker op). Je mag de trofee houden tot je weer wordt uitgedaagd en verslagen in een volgende editie van de Micro-Idealen challenge!

Voor de eerste editie zijn beperkte officiële deelnemersplaatsen. Wil je meedoen? Mail dan vóór 1 september naar kromwijk@squarewise.com om te zien of er nog plaats is!

Dit stuk is geschreven door Elvie Kromwijk en Marlies Franssens.

 

Benieuwd hoe de micro-idealen challenge verloopt? Volg ons op twitter!

Andere publicaties van ons lezen? Kijk hier.