Column van Claudia Laumans: Building Change

Tijdens onze nieuwjaarsborrel hebben we verschillende ondernemers de kans gegeven hun vernieuwende idee te pitchen. Claudia Laumans koos voor een gesproken column en inspireerde de aanwezigen met haar voornemen om met Building Change een broedplaats te starten voor bouwbedrijven die totaal vernieuwend zijn (zowel het proces, de techniek én het businessmodel). Waarom juist daar de oplossing ligt om haar droom van een nieuwe bouwwereld te verwezenlijken, leest u in deze column.

Wat de CES in Las Vegas, de Falcon van SpaceX en een verbouwing met elkaar te maken hebben.

Eind 2015 vond weer de Customer Electronics Show CES in Las Vegas plaats. Dé beurs waar heel de wereld zijn nieuwste consumenten-uitvindingen laat zien. Neelie Smit Kroes klaagde in ieder geval over de beperkte inzending vanuit Nederland. En waartussen Nederland ontbrak dan ondermeer?
Een ijskast met een camera van binnen, zodat je in je Albert Heijn kunt zien wat op is, een universal translator die in je clutch past en die alle talen offline voor je vertaalt, maar ook 100 drones die een lichtshow lieten zien op de 5e van Beethoven als alternatief voor vuurwerk.

En laat ik ook een heel andere, nog veel meer spectaculaire innovatie noemen: er heeft namelijk iets echt bijzonders plaatsgevonden vlak voor kerst toen SpaceX (een ander bedrijf van Elon Musk van Tesla) een Falcon-raket heeft gelauncht en terug heeft gebracht op aarde, ready to re-use. Dat was oprecht revolutionair!

column-claudiaIk droom ervan dat Nederland over twee jaar op de CES of een ander wereld podium staat met een smart verbouwingsproduct.
Droom met me mee….
En even…dat vraagt dat je werkelijk bijna alles wat je nu associeert met een verbouwing terzijde moet schuiven, dus vergeet het gedoe, de lange doorlooptijd, de hoge prijzen….
In deze droom is een verbouwing iets dat je uitzoekt in een winkel, zowel online (woningwaard.nl) als in een showroom (in Utrecht), waar je verschillende verbouwingsproducten naast elkaar kunt bekijken en vergelijken. Het is het 21st-century-proof maken van je huis op alle fronten: gevel en dak, keuken, badkamer, interieur! Alles in 1 keer en in een paar dagen. En voor een prijs die niet hoger is dan 1/6 van je WOZ-waarde.
Deze verbouwingsproducten voldoen aan eenvoudige sanity demands op het vlak van esthetiek, gezondheid en milieu, dat spreekt voor zich. Maar verder onderscheiden deze producten zich in service, prijs, uitstraling, proces etc.

Je wordt verrast door wat de producten voor je bevatten waar je zelf niet eens aan hebt gedacht. Je krijgt snel een scherp beeld van hoe jouw huis er uit gaat zien, wat er allemaal in de verbouwing zit, hoe het proces gaat, wat de kosten zijn, welke opties je wel/niet hebt, hoe de producten zich van elkaar onderscheiden…. Het is een optelsom van Apple, Coolblue, SpaceX, Jan de Bouvrie en Nespresso!!

In deze producten zit slim denkwerk en techniek die niet onderdoen voor de Falcon-raket. En er zit marketing aan vast die niet onderdoet voor wat voor de producten wordt gedaan die je op de CES in Las Vegas ziet.
Deze verbouwingsproducten zijn niet samengesteld uit het beste dat nu op de markt is….deze verbouwingsproducten zijn from-scratch ontwikkeld. De verbouwing van al die rijtjeshuizen in Nederland wordt opnieuw uitgevonden: het proces, de techniek en boven alles…het business model!

Er is echt een revolutionair ander business model nodig! Drastisch anders. Zonder afhankelijkheden van de huidige sector. Dus, er zijn echte gamechangers nodig! We hebben het over de eerste bedrijven die een nieuwe bouwsector bouwen. Dat is keihard nodig willen we weer verbouwingen op de markt kunnen brengen die technisch smart as hell zijn, die betaalbaar zijn en waar bewoners laaiend enthousiast over zijn.

Tot nu toe worden er allerlei pogingen gedaan om nieuwe verbouwingsproducten op de markt te brengen. Duurzaamheidsambities zijn hiervoor een belangrijke driver. Het lastige van duurzaamheid is dat het hip is en dat het bottom line niet een consumentendriver is. Traditionele bedrijven stappen op de duurzaamheidshipheid en denken een omzet-graantje mee te kunnen pikken.

Ik heb de afgelopen jaren actief met bouwbedrijven mogen werken die heel serieus en ook minder serieus een verbouwingsproduct ontwikkelen met hoge energieambities. Allemaal, stuk voor stuk, kampen ze met wat terecht wordt genoemd: het innovatiedilemma. Ze verdienen hun boterham in de huidige bouwsector waar:
a. het serviceniveau ongekend laag is,
b. techniek in onderdelen is opgeknipt ten koste van integraliteit,
c. innovaties alleen in de marge plaatsvinden, en waar
d. geld wordt verdiend met prijsvechten en anders niet.

In die sector je boterham verdienen is onverenigbaar met óók een nieuwe realiteit neerzetten, want dat ‘knabbelt aan de huidige omzet’. Vernieuwers in bouwbedrijven krijgen te weinig ruimte in de organisatie: financieel directeuren zien een financieel plaatje met lange en hoge investering en zijn niet gewend te denken in marktaandeel, een marketing-afdeling die markt maakt (in plaats van wacht op klanten) ontbreekt, integrale productontwikkeling is een onbekende discipline, deelproducten zijn te duur etc.etc.

Het resultaat van werken binnen de huidige sector is ‘schaaf-ijs’: een beetje meer kwaliteit, een beetje meer oog voor de klant, een beetje integratie, en….een beetje….problemen met een goeie prijs. Want als het gaat over prijs, dan gaat het echt zichtbaar mis! Alle serieuze partijen beginnen vol goede moed, maar stranden op de prijs. Want in een markt van korte termijn prijsvechten, is het neerzetten van totaal andere prijs/kwaliteitverhouding niet te doen! En dat is niemands ‘schuld’ of ‘fout’, maar dat is een logische consequentie van het huidige marktmechanisme.

Waar gaat deze droom en dit pleidooi voor een zo eindeloos veel leukere bouwsector heen? Ik doe een oproep! Ik ben in 2015 gestart aan de droom om een broednest voor beginnende bedrijven te realiseren, in goed Engels: een incubator organization. Genaamd: Building Change. Bedrijven die deze totaal-aanpak van rijtjeshuizen ontwikkelen, produceren en op de markt brengen.

Deze incubator organisatie zoekt en selecteert start-ups, spin-outs en kannibalen, dus: nieuwe bedrijven die een boterham gaan verdienen aan deze bouw-droom. En brengt die in verbinding met investeerders, met wetenschappers en onderzoekers, met ervaringsexperts, met overheden en creëert een zo gunstig mogelijk klimaat voor succesvolle ontwikkeling.

Dit is geen simpele droom om aan te werken (en misschien faal ik glansrijk, maar dan nog, heb ik zin in het avontuur). Want om werkelijk iets nieuws te plaatsen naast de bestaande gevestigde orde vraagt om een lange adem (die heb ik toevallig), bereidheid en vermogen om eindeloos goeie wegen naar de droom te zoeken (kan ik ook), investeerders met een visie (die zoek ik!), goeie bedrijven (ook die zoek ik!), connecties met mensen van allerlei pluimage (cruciaal!) die deze droom ook de moeite waard vinden en zich in welke vorm dan ook aansluiten om hun eigen waarde hieraan toe te voegen.

Squarewise leek me een mooie en gepaste plek om deze droom en dit initiatief te delen en ik laat me graag verrassen bij wie dit resoneert. Dank je wel voor het podium, Marcel en Leonie!

Dat de bouwsector wel op een vernieuwende en succesvolle manier kan samenwerken, bewezen wij bij de totstandkoming van Co-green. Deze nieuwbouw was niet alleen klimaatneutraal, maar tegelijkertijd ook kostenneutraal.

Meer publicaties van ons lezen? Kijk hier.