Van het gas af: betaalbare aanpak voor bijna alle standaardwoningen

TKI Ubran Energy Energie en wonen

Niels Rood (hij/ hem)

Transitiemaker

In het NOS journaal en het NPO Radio 1 Journaal van dinsdag 23 juli vertelt Michiel Kirch, directeur van TKI Urban Energy, meer over een inventarisatie van innovatieve concepten om naoorlogse rijwoningen betaalbaar van het gas af te krijgen. ‘Er is voor prijzen rond de € 35.000 niet één oplossing die voor alle huizen geschikt is. Wel is er voor bijna alle standaardwoningen een betaalbare aanpak,’ zegt hij.

Innovatieve concepten koppelen aan de markt

Niels Rood van Squarewise inventariseerde voor TKI Urban Energy een aantal aanpakken die innovatieve maatregelen combineren zodat een kostenefficiënte totaalaanpak mogelijk is. De aanbieders van deze concepten werden in het kader van het programma Uptempo! voorgesteld aan een aantal woningcorporaties die nieuwe oplossingen zochten. Een voorbeeld is de warmtewingevel van TNO in een consortium met onder meer AkzoNobel. De warmte die op de gevel valt, wordt benut als bron voor een warmtepomp. Het dak blijft op die manier beschikbaar voor de opwek van stroom met zonnepanelen. Andere concepten halen zowel stroom als warmte van het dak met panelen die beide kunnen. Opslag van warmte is weer een andere invalshoek. Ook het alleen isoleren van de benedenverdieping, zodat niet het hele huis hoeft te worden ingepakt, is een mogelijkheid die uitgetest is en op grotere schaal beschikbaar komt.

Volgende stap: innovatieve financiële arrangementen

Van adres tot adres kan de aanpak verschillen, met combinaties van innovatieve maatregelen. ‘De techniek is er en de prijzen die binnen de energierekening passen zijn er nu ook,’ stelt Kirch. ‘Wat nu nog ontwikkeld moet worden, zijn financiële arrangementen waardoor elk huis aangepakt kan worden met gelijkblijvende of lagere maandlasten. Financiering moet desgewenst bij het adres kunnen horen en niet bij de persoon. Dit staat ook in het klimaatakkoord en dat wordt de komende maanden uitgewerkt.’

Van het gas af: betaalbare aanpak voor bijna alle standaardwoningen

23 miljoen voor innovatie en vernieuwing

In 2018 en 2019 stelde het kabinet in totaal 23 miljoen beschikbaar voor innovatie en vernieuwing die bedrijven stimuleren hun oplossingen gereed te maken voor grootschalige toepassing. RVO.nl voert de regeling uit. TKI Urban Energy wijst bedrijven de weg en is behulpzaam bij het vormen van consortia waarin ook kennisinstellingen mee kunnen doen. Uptempo! is een programma waarin ook CLICKNL aan bijdraagt, de TKI voor de creatieve industrie.

Meer informatie?

Het NOS radio fragment met Michiel Kirch kan je hier terugluisteren: NOS Radio 1 Journaal 06:00 – 07:00 uur vanaf minuut 33:30

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Niels Rood (rood@squarewise.com)