Inger van Dooren pitcht: ‘Overheid, benut de lege lucht in de stad’

biobased bouwen duurzaam bouwen gideon Circulair en biobased bouwen Vernieuwing realiseren

Inger van Dooren (zij/ haar)

Transitiemaker

inger2

De wooncrisis oplossen – snel en binnen de grenzen van onze planeet? Maak gebruik van wat er al is! Leegstaande kantoorpanden bijvoorbeeld; daar hebben we in Nederland zo’n 18 miljoen vierkante meter van. Als je die ombouwt en optopt (een extra woonlaag op het dak aanbrengt), levert dat 300.000 extra woningen van 60 vierkante meter op.  

Een relatief simpele oplossing voor een groot probleem, zou je zeggen. Toch lopen transformatie- en optopprojecten vaak onnodig vast. Of ze komen helemaal niet van de grond. Onder meer parkeernormen (meer bewoners betekent meer auto’s), bestemmingsplannen (die moeten worden gewijzigd) en netcongestie vormen belemmeringen. Ook roept dit soort plannen vaak weerstand op bij huidige bewoners.   

Pitch voor ‘Het beste idee van Gideon’

Collega Inger van Dooren pitchte gisteren een plan dat ervoor moet zorgen dat dit soort transformatie- en optopprojecten straks wél van de grond komt. Dat deed ze tijdens ‘Het beste idee van Gideon’, een initiatief van de Gideonbeweging, een club van zo’n 1200 radicale pioniers die de bouwsector op positieve wijze wil veranderen. De opdracht: presenteer een initiatief dat bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelstelling binnen de gebouwde omgeving, en aan een duurzame, fijne en inclusieve samenleving.  

Het idee dat Inger presenteerde ontwikkelde ze samen met Gert van Vugt van Sustainer en Sebastiaan Hameleers van Respace, aanbieders van duurzame optop- en transformatiesystemen. En met Ruben Lentz van BLOC, een creatieve gebieds- en gebouwontwikkelaar met ervaring in publiek-private samenwerkingen. 

Juridische handvatten waarmee het wél lukt

Het plan richt zich niet op de technische kant, maar op het menselijke en juridische aspect. Wat zijn de belangrijkste knelpunten waar dit soort projecten op stuk lopen? Heb je dat in kaart, dan kun je daar oplossingen voor bedenken die gemeenten kunnen toepassen. Zo kun je nieuwe bewoners bijvoorbeeld de keuze bieden tussen een parkeervergunning of een voordelige elektrische deelauto, en de benodigde laadinfrastructuur uitbreiden met batterijen. Daarmee verminder je de parkeerdruk en kun je netcongestie oplossen.  

Voor dat soort oplossingen hebben gemeenten nieuwe juridische instrumenten nodig. Als het aan Inger, Gert, Sebastiaan en Ruben ligt gaan we die instrumenten – en daarmee komen we tot de kern van het plan – samen met juristen ontwikkelen. Daar maken we templates van, die we vervolgens testen in bestaande projecten, om ze daarna op grote schaal toe te passen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken of de VNG kan daarbij helpen.  

“Jullie hebben het juiste moment gekozen, optoppen is heel actueel”, aldus de jury. Het advies: “Zo snel mogelijk aan de slag met het uitwerken van concrete casussen, in plaats van eerst veel onderzoek te doen.”  

Doe je mee?  

Het initiatief heeft uiteindelijk niet gewonnen. Geen reden om hier geen werk van te maken: er ligt een plan en staat een gemotiveerd team klaar. Wil je bijdragen aan dit initiatief? Met een relevant project, aanvullende financiering of goede ideeën en ervaringen? Dan horen we graag van je! Neem contact op met Inger, via vandooren@squarewise.com 

Tot slot: gefeliciteerd aan alle winnaars met hun steengoede ideeën! Coöperatie GOED (‘geef de volgende generatie een stem in de energietransitie’), Stichting Emission-0 (een platform voor huur en verhuur van emissieloos materieel), WijkEnergieWerkt (duurzame klussen uitvoeren in de wijk én daarmee mensen aan het werk helpen), Slijpstof (energie besparen met nieuwe ‘jassen’ voor oude koelkasten) en Sandra Nap, Jetske Thielen en Joost van der Waal (aannemers inspireren om biobased te isoleren).