Al kokend van het aardgas af

Beste Henk. Je móet echt van het aardgas af. Aardgas is ontzettend slecht. Je kookt nog steeds op aardgas. Het grootste probleem zit echter in het verwarmen van je woning op aardgas, dat is namelijk 80% het totale energieverbruik van je woning. Hiervoor zijn verschillende opties: groen gas, all-electric en een warmtenet. Het is handig om met je wijk af te stemmen welke optie het beste is zodat je collectief kunt inkopen. Overigens betekent het ook dat je niet meer kunt koken op aardgas, maar op inductie of elektriciteit. Dat is best prima! Even wennen alleen. Het is best een investering maar op termijn verdien je het wel weer terug. Er zijn overigens ook verschillende subsidies.

Een boeiend verhaal? Ga je nu echt een elektrische warmtepomp aanschaffen?

Keer op keer wordt gezegd dat de energietransitie dichter bij de mensen moet komen. Maar hoe je het ook brengt – van het gas af/aardgasvrij/van gas los -, het blijft een negatieve boodschap en het blijft onduidelijk wat je nu echt precies kunt doen.

kokendvanhetaardgasaf3

Hoe we praten over energie wél boeiend kunnen maken [1]

Laten we de boel eens omdraaien met de volgende drie kernelementen in het achterhoofd:

  1. Geef er een positievere draai aan
  2. Maak het simpeler en dus kleiner
  3. Geef handelingsperspectief

Dan wordt het:

Beste Ingrid. Heb je al gehoord van de Tesla inductieplaat? Een plaat waarop je kunt koken, die je als snijplank kunt gebruiken, waarop het water twee keer zo snel gaat koken als op gas en die je zo met een lappie weer schoon maakt. Ik heb nog nooit met zulke fijne pannen gekookt! Verschillende chef-koks zijn inmiddels ook overgestapt. En je bent ook nog eens super duurzaam bezig ook! Het gebruik van aardgas is namelijk slecht voor de aarde.

Wij zijn aardgasvrij

Het overstappen naar een duurzame energievoorziening kunnen we dus boeiend maken met de volgende ingrediënten: houd het positief, simpel en geef handelingsperspectief. Wij geloven dat het hipmaken van koken op inductie dé opmaat is om mensen te stimuleren om hun hele woning aardgasvrij te maken. The way to the brain is through the stomach.

Wij geloven in deze boodschap en zijn daarom een beweging gestart: wij zijn aardgasvrij. Onder dit motto ontplooien wij initiatieven die als doel hebben mensen te stimuleren aardgasvrij te worden, waarbij de focus ligt op aardgasvrij koken.

kokendvanhetaardgasaf

Met dank aan onze eerste ambassadeurs en creatieve meedenkers: Dennis Jak (CounterCreatives), Ferco Kol (Vlijmscherp), Jasper Udink ten Kate (Creative Chef), Paul Oudshoorn (Plan Nederland) en Bernd Weeke (Smile you’re in advertising).

Wil je meer weten of ook graag ambassadeur worden van Wij zijn aardgasvrij? Mail ons! [2]

[1] Deze conclusie en de kernelementen zijn het resultaat van onder andere een brainstormsessie ‘Nederland van het aardgas af’ die wij in april organiseerden. De aanleiding van de brainstormsessie was dat wij in onze projecten merken dat gemeenten en de overheid steeds harder roepen dat we van het aardgas af gaan maar dat bewoners ondertussen er helemaal niet van bewust zijn. We hebben daarom creatieve partijen uitgenodigd om mee te denken over hoe het bewustzijn bij bewoners vergroot kan worden.

Squaretables organiseren doen we wel vaker; lees hier over de Squaretable ‘op naar klimaateutrale wijken‘.

Meer publicaties van ons lezen? Kijk hier.