Aardgasvrij. Jij bent er bij.

Energie zit achter het lichtknopje en in de verwarming. Geen idee hoe het daar komt. En wat maakt het uit? Alles doet het prima zo.

Mensen hebben er weinig gevoel bij waar energie vandaan komt. Dat is aan het  veranderen. We zijn aan het overstappen op een duurzame energievoorziening uit o.a. zon, wind, biomassa en water. Hierdoor wordt de machinekamer van de consumptiemaatschappij in een keer wél zichtbaar[1], bijvoorbeeld in de vorm van windmolenparken en zonnepanelen.

Ook al hebben we er nog weinig mee, de overgang naar een duurzame energievoorziening gaat consequenties hebben voor elke woning in Nederland. Hoe stomen we bewoners hiervoor klaar? Een onmisbaar ingrediënt is een landelijke campagne om de bewustwording te vergroten. Hoe dan? Hier gaan we op 6 april met creatieve geesten over in gesprek.

Van het aardgas af

In 2050 is de gehele gebouwde omgeving van het aardgas af en fossiele brandstofvrij. Sommige gemeenten hebben ambitieuzere doelstellingen: aardgasvrij in 2040 of zelfs al in 2030. Steeds meer wijken zullen op korte termijn met een traject beginnen om van het aardgas af te komen. Voor woningen betekent dat in ieder geval een aantal van de volgende ingrepen:

–  De CV ketel eruit;

–  Het plaatsen van een elektrische warmtepomp of aansluiting op een andere warmtevoorziening;

–  Niet meer koken op gas maar ceramisch of op inductie;

–  Ingrepen aan de woning om energie te besparen;

–  Plaatsen van zonnepanelen;

Voor niets gaat de zon op. Maar het plaatsen van zonnepanelen (en alle andere ingrepen) is niet kosteloos.

Ik ben er wel, maar je ziet me niet

Het is nogal wat, de boodschap om je woning aardgasvrij te maken. Kost nog eens geld ook. Al helemaal als je weinig affiniteit hebt met energie omdat deze nooit echt zichtbaar is geweest. Je hangt je auto aan een benzinepomp en er komt een vloeistof uit waardoor je auto weer rijdt. Je drukt op een knop en het licht gaat aan, et cetera. Hoe de energie er terecht komt is niet helemaal duidelijk en wat voor zin heeft het om daar te lang bij stil te staan?

Energie. Het is er gewoon.

Een landelijke campagne

Communiceren dat een wijk op korte termijn van het aardgas af gaat en in zijn geheel moet worden voorzien van duurzame energie is naar mijn idee vergelijkbaar met de boodschap dat de ritsen van al je jassen van de ene op de andere dag vervangen moeten worden voor knopen… Waarom? Er zijn maar weinig mensen ontvankelijk voor deze boodschap. Nederland moet warm worden gedraaid voor de overgang naar een duurzame energievoorzienig. Er moet meer reuring komen op het onderwerp.

Een van de onmisbare ingrediënten hiervoor is een landelijke bewustwordingscampagne ‘Nederland aardgas- en fossielsvrij’. Er zijn al enkele initiatieven ondernomen: posters van Urgenda en de campagne van gas los. Er is veel meer nodig om mensen bewust (en daarmee ontvankelijk) te maken. Het moet een onderwerp van gesprek zijn in politieke debatten, De Wereld Draait Door, bij RTL Late Night en bij Geer & Goor.

Omdat dit in onze ogen vooralsnog niet vanzelf gaat gebeuren nemen wij het heft zelf in handen. Hiertoe selecteren wij een aantal creatieve geesten om binnenkort met ons te brainstormen hoe een landelijke campagne eruit kan komen te zien. De sessie wordt gehouden op 20 april.

Interesse? Bel Merel: 06-34828830

[1] Deze zin komt uit een artikel uit de correspondent: Drie argumenten voor windmolens waar zelfs Geert Wilders om zou juichen.

STOKEN in een goed huwelijk is OLIEdom! Onze ons fossiele vocabulaire.

Meer publicaties van ons lezen? Kijk hier.