Leonie van der Steen over ‘Het Niet Meer Normaal’ bij Voordelunchlezing

Materialentransitie

Yael Aartsma

Transitiemaker

inge luyten

Inge Luyten

Transitiemaker

ivan-bandura-Wv2U24G2F78-unsplash

De transitie naar een circulaire economie gaat vaak over nieuwe dingen doen. Anders ontwerpen, anders uitvragen en anders samenwerken. Maar om tot systeemverandering te komen moeten we ook dingen niet meer doen. Wat vinden we in deze tijd juist niet meer normaal? Hierover organiseren Squarewise en Cirkelstad op 6 december van 10:00 – 11:00 een digitale Voordelunchlezing. Tijdens deze lezing bespreken we waarom deze shift van symptoombestrijding naar systeemverandering noodzakelijk is, wat dit betekent voor de bouwsector, en vooral hoe jij hierin morgen al een verschil kan maken. Uiteraard krijg je ook een verdieping op de eerder gedeelde greenpaper op dit onderwerp

In de transitie naar circulaire bouw werken veel partijen aan versnelling en innovaties. Dit leidt tot meer en hoogwaardige recycling, meer hergebruik, nieuwe circulaire normen, en samenwerkingen om materiaalstromen uit te wisselen. Een goede ontwikkeling, maar om een complete shift naar circulaire bouw te maken, komen we er niet alleen door de bestaande bouw beetje bij beetje te verbeteren.

Circulaire bouw vraagt om een wezenlijk andere aanpak, waarbij we het systeem fundamenteel moeten veranderen. Daarvoor moeten we stoppen met symptoombestrijding binnen het huidige systeem en starten met het daadwerkelijk oplossen van de onderliggende, structurele problemen. Concreet betekent dat: stoppen met dat wat het meest kenmerkend is voor een lineaire economie en vernieuwing in de weg staat. Dat begint bij dingen ‘niet meer normaal’ vinden, en die dingen vervolgens actief af te breken. Zo maken we ruimte voor een gezonde, duurzame bouwwereld, die aanjager kan zijn van de circulaire economie in plaats van de grootste verspiller en vervuiler.

 

Details bijeenkomst:

  • Datum & tijd: dinsdag 6 december 2022, 10:00 uur tot 11:00 uur
  • Locatie: online

Voor deelname aan de Voordelunchlezing Het Niet Meer Normaal op 6 december 2022 kun je je aanmelden door het aanmeldingsformulier in te vullen in de onderstaande link.