Vacature: onderzoekstagiair bij Squarewise

team

Nadine Troost

Transitiemaker

vacature stagiaire

Wil jij tijdens je studie ervaring opdoen bij een steward-owned sociale onderneming en actief een bijdrage leveren aan een duurzame leefwereld voor mens en dier? Word dan (onderzoek)stagiair bij Squarewise. Met een team van gepassioneerde en diverse transitiemakers zetten wij ons in om de inrichting van de mens gemaakte omgeving zo te veranderen dat de mensheid weer een onderdeel wordt van een regeneratief ecosysteem.

Over Squarewise 

Bij Squarewise zijn we intrinsiek gedreven om bij te dragen aan de versnelling van de transitie naar een duurzame en inclusieve samenleving. We werken aan projecten die baanbrekend zijn, zodat ze anderen inspireren dat het anders kan. Zo zijn we op weg naar een mens-gemaakte  omgeving die ego-vrij en eco-vriendelijk is. 

We zijn momenteel actief op de thema’s energie- en warmtetransitie, wijktransitie, circulariteit,  landbouwtransitie, participatie en regeneratief bouwen. Daarvoor creëren we duurzame visies, verbinden we de juiste partijen in nieuwe samenwerkingsverbanden, experimenteren we om het onbekende te verkennen, en zijn we zelf, als sociale onderneming, een voorbeeld van de veranderingen die we voor ons zien. 

Wie zoeken we? 

 • Je bent impact-gedreven, met een wil om bij te dragen aan het realiseren van duurzame transities; 
 • Je hebt affiniteit met het vertalen van behoeften naar concepten en digitale oplossingen en met design thinking; 
 • Je werkt zelfstandig en nauwkeurig; 
 • Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend; 
 • Je bent (eventueel naast je afstudeeronderzoek) drie tot vijf dagen per week beschikbaar gedurende vijf maanden, idealiter van februari tot juli 2022; 
 • Je bent een masterstudent. 

Waar kan je onderzoek over gaan?  

Gerelateerd aan onze actuele thema’s, hebben wij een flink aantal vragen waar wij verder onderzoek op willen (laten) doen. Hieronder lees je de vragen die wij hebben. Laat ons vooral weten welke van de onderstaande vragen of thema’s jou wat lijkt want dan houden we met de matching van mensen en onderwerpen rekening daarmee. Mochten we je naar aanleiding van je brief en motivatie uitnodigen voor een gesprek, dan zoeken we daarin samen verder naar een passende samenwerking op het onderwerp van jouw keuze.  

 1. Hoe creëer je van die paar koplopers bij coöperatieve projecten (denk aan coöperatieve warmtenetten) een manier om hun kennis en ervaringen op te schalen? 
 2. Hoe kan een gemeente keuzes maken in de strategie voor woning gebonden aanpak? Wanneer het zo situationeel is wat werkt, ontwikkel een beslisboom voor wat wanneer het beste is. Let op: niet de bron-oplossing staat centraal maar al dan niet een wijkaanpak. 
 3. Hoe creëer je als provincie een succesvolle markt voor bio-based bouwen?  
 4. Hoe kan “sociale besmetting” helpen een transitie te versnellen? 
 5. Hoe krijg je mensen (bewoners en opdrachtgevers) in beweging om dagelijks meer pro-duurzaam gedrag te vertonen?  
 6. Hoe schalen innovaties in de energietransitie sneller op? 
 7. Hoe kunnen we de commons inzetten in wijkaanpakken om tot eerlijke energie- en warmtevoorziening te komen? 
 8. Hoe kunnen gemeenten met beperkte capaciteit toch stappen zetten in het uitvoeren van hun TVW? 
 9. Hoe zet je een toekomstgericht programma op voor gemeente brede energiebesparing (in kleine gemeenten)? 
 10. Samen met Wijkkompas: Ontwikkeling van een analyse-framework voor gepubliceerde TVW’s, gericht op de meest interessante variabelen voor ontwikkeling en uitbreiding van de community en gebruikersgroep van het Wijkkompas. 

Wat bieden wij jou? 

Tijdens je stageperiode wordt je volledig onderdeel van het Squarewise team. Afhankelijk van het onderwerp krijg je een transitiemaker toegewezen die jou inhoudelijk en procesmatig begeleid.   

 • Een vergoeding van €500 per maand (op basis van 40 uur, met recht op 26 vakantiedagen per jaar); 
 • Een werkplek bij ons op kantoor in Amsterdam (afhankelijk van de ontwikkelingen m.b.t. de COVID-19 epidemie.Je gebruikt je eigen laptop); 
 • Een begeleider en een praktijkcasus (indien nodig);
 • Deelname aan alle interne team-overleggen en -activiteiten van Squarewise. 

Spreekt onze organisatie en een of meerdere van de onderwerpen/vragen jou aan? Stuur je CV en een korte motivatiebrief (ongeveer 500 woorden) over waarom ‘Dit onderwerp’ goed bij jou past naar troost@squarewise.com voor woensdag 8 december. Daarnaast vragen we je om een kort filmpje in te sturen waarin je vertelt waarom het je leuk lijkt om deel uit te maken van het Squarewise team.