Vacature: onderzoeksstagiair

vacature
pawel-czerwinski-BAiRfbt1HRE-unsplash

Wil jij tijdens je studie ervaring opdoen bij een steward-owned sociale onderneming en je inzetten voor een duurzame en inclusieve leefwereld? Word dan (onderzoeks)stagiair bij Squarewise. Met een team van gepassioneerde en diverse transitiemakers zoeken we naar duurzame oplossingen voor maatschappelijke issues, zoals de energietransitie in de gebouwde omgeving, de landbouwtransitie en circulaire economie. 

Wie wij zijn

Squarewise is een impactorganisatie die partijen helpt met het versnellen van duurzame transities. Van gemeenten tot woningcorporaties en van marktpartijen tot kennisinstellingen. Onze focus ligt op baanbrekende projecten, zodat we kunnen inspireren en laten zien dat het anders kan. Zo zijn we op weg naar een mens-gemaakte omgeving die ego-vrij en eco-vriendelijk is. 

We zijn momenteel actief op de thema’s energie- en warmtetransitie, landbouwtransitie, materialentransitie en waardentransitie. Daarvoor creëren we duurzame visies, verbinden we de juiste partijen in nieuwe samenwerkingsverbanden, experimenteren we om het onbekende te verkennen, en zijn we zelf, als sociale onderneming, een voorbeeld van de veranderingen die we voor ons zien. 

Waar jij onderzoek over gaat doen  

We bieden onderzoeksstages binnen actuele thema’s over duurzame transities die jij interessant vindt. Op basis van jouw onderwerpskeuze krijg je een transitiemaker toegewezen die jou inhoudelijk en procesmatig begeleid.  Hieronder lees je vragen of onderwerpen die momenteel o.a. bij ons spelen. 

 1. Energie- en warmtetransitie:
  1. Hoe zet je een toekomstgericht programma op voor energiebesparing op gemeentelijk niveau?
  2. Hoe schaal je kennis en ervaringen van koplopers in duurzaamheid op bij coöperatieve energieprojecten (denk aan coöperatieve warmtenetten)?
  3. Welke wijktypologieën zijn in Nederland te identificeren met specifieke voorkeurswijkaanpak-routes en oplossings-routes (Product-Markt-Combinaties)?
 2. Landbouwtransitie
  1. Vraagstukken rondom streekgebonden voedselaanpakken. 
  2. Vraagstukken rondom de transitie van niet-biologisch naar biologisch.  
  3. Vraagstukken rondom de eiwittransitie, zoals hoe  (vee)boeren  te overtuigen om meer plantaardige eiwitten te telen. 
 3. Materialentransitie
  1. Hoe schaalt houtbouw duurzaam op in Nederland? Hout importeren of in Nederland aanplanten en oogsten? En welke houtsoort(en) dan? 
  2. Overige vraagstukken rondom het telen van biobased materialen in Nederland.  
 4. Waardentransitie
  1. Waar liggen de grootste kansen om waardentransitie te combineren met energie- materialen- en/of landbouwtransities? 
  2. Hoe maken we verschillende typen ‘waarden’ – en daarmee maatschappelijke en duurzame afwegingentransparant en toegankelijk? Los van de vertaling naar financiële middelen.  
  3. Overige vraagstukken rondom een integrale aanpak.

Dit breng je mee

 • Je bent een hbo- of universitaire masterstudent;  
 • Je bent ondernemend en impact-gedreven; 
 • Je beheerst de Nederlandse taal uitstekend; 
 • Je bent (eventueel naast je afstudeeronderzoek) drie tot vijf dagen per week beschikbaar gedurende vijf maanden, bij voorkeur van september 2022 tot januari 2023; 
 • Je bent in bezit van een eigen laptop; 
 • Je krijgt er energie van om mee te draaien in onze zelfsturende organisatie en om meer te leren over steward-owned & horizontaal werken.  

Waarom jij stage wil lopen bij Squarewise

Tijdens je stageperiode wordt je een volwaardig lid van het Squarewise -team. Je krijgt de kans om kennis en ervaring op te doen binnen de energie-, materialenlandbouw– en/ of waardentransitie. Verder bieden we je de volgende zaken:

 • Een open en hecht team met alle ruimte voor eigen ideeën en initiatieven;
 • Een netwerk van koplopers op het gebied van duurzame transities; 
 • Educatieve workshops en andere inspiratiesessies, waaronder een maandelijkse opleidingsochtend en 2x per jaar een trainingsdag met het hele team; 
 • Een groene werkplek in Amsterdam waar we elke dag gezamenlijk lunchen;  
 • Een vergoeding van €500 per maand (op basis van 40 uur, met recht op 26 vakantiedagen per jaar) en de vrijheid om deels thuis te werken

Squarewise is een zelfsturende sociale onderneming. Dit betekent dat we geen directie meer hebben en gezamenlijk besluiten nemen op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen. In dit filmpje zie je hoe onze zelfsturende organisatie werkt.

Solliciteren? 

Spreekt onze organisatie en een of meerdere van de onderwerpen/vragen jou aan? Stuur een brief en CV naar Charlotte Derksen (transitiemaker) via derksen@squarewise.com onder vermelding van ‘onderzoeksstage’.

 • In de motivatiebrief (ca. 500 woorden) geef je antwoord op de vraag waarom ‘Dit onderzoeksonderwerp’ bij jou past;
 • Daarnaast dagen we jou uit om een kort filmpje in te sturen waarin je vertelt waarom je onderdeel van het Squarewise-team wil worden.

Voor specifieke vragen over de stage kan je ook terecht bij Charlotte via het bovenstaande mailadres.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld

 

Lees- en luistertip: hoe een zelfsturende sociale onderneming te werk gaat

Lezen: Als sociale onderneming sturen we niet op geld, maar op impact. Lees over deze impact, onze collega’s en onze opdrachten in onze impactrapportage. Net als andere sociale ondernemingen werken wij aan de hand van de Theory of Change (ToC). In deze ToC beschrijven we welke verandering wij nastreven en hoe we die willen realiseren.

Luisteren: We zijn eigenaar van onszelf, een steward-owned organisatie die geen managers of directeuren kent, maar gezamenlijk de koers bepaald en de verantwoordelijkheid draagt voor de organisatie. Dat betekent dat alle transitiemakers, naast het werk voor klanten, een of meerdere interne rollen hebben om de interne organisatie te ondersteunen. Denk aan de ‘talentontwikkelaar’, het ‘financieel mens’, ‘instroom-coördinator’ en de ‘lange-termijn strategiebewaker’. Lees of luister mee over de transitie die we zelf als organisatie hebben doorgemaakt.