Kennispositiebepaling: Hansen Transmissions

Kennispositiebepaling Hansen Transmissions

Inzicht behouden in de aanwezige kennis binnen een bedrijf is een uitdaging in de continu en steeds sneller veranderende wereld. Om duurzame strategische beslissingen te kunnen maken is gedetailleerde informatie over de status van interne kennis en de externe marktsituatie echter van groot belang. Dit kan spelen bij situaties als de verbreding naar een nieuwe markt of veranderingen in de interne werkwijze. Hiervoor heeft Squarewise een unieke methode ontwikkeld die de interne kennis verbindt aan de externe markt: de KennisPositieBepaling (KPB).

Een van de voorbeelden waar Squarewise deze methode heeft toegepast is bij het snel groeiende bedrijf Hansen Transmissions, producent van tandwielkasten voor windturbines. Om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen, zette het bedrijf nieuwe productiefaciliteiten op in India en China. Maximale kennisdeling in combinatie met minimale kennisuitvloei was hierbij essentieel. Met behulp van de KPB kon Squarewise de organisatie helpen bij het vinden van een optimale balans.

Verbinden

Samen met een groot aantal werknemers van Hansen werd alle aanwezige technische kennis in kaart gebracht en met de KennisPositieBepaling geanalyseerd. Aan de hand van deze inzichten kon een Knowledge Transfer Policy opgezet worden waarmee bepaald werd welke kennis wel en niet gedeeld zou worden met de afdelingen in het buitenland. Het uitgangspunt hierbij was: zoveel mogelijk delen, maar voorzichtig omspringen met kritische bedrijfskennis. Door de KennisPositieBepaling werd de aanwezige kennis slim verbonden aan het bedrijf.

Versnellen

Het project leidde niet alleen tot een overzicht van de aanwezige – én afwezige – kennis, maar ook tot meer inzicht in de manier waarop kennis effectief met de Aziatische faciliteiten kon worden gedeeld – zonder directe risico’s van kennislekkage. Door alle ingenieurs te trainen kon de Knowledge Transfer Policy in de praktijk toegepast worden. Deze verankering van het model heeft de organisatie in staat gebracht om op een efficiënte manier nieuwe producten te ontwikkelen en tegelijkertijd de kritische kennisaspecten te beschermen.

Verduurzamen

Door het verkrijgen van inzicht in kennis en het vervolgens slim toepassen hiervan, kan een duurzame bedrijfsgroei worden gerealiseerd. Zo kon Hansen haar uitbreiding op een duurzame manier laten plaatsvinden en ook in de toekomst slimme strategische keuzes maken.