Publicatie: Ontzorging van particuliere woningeigenaren

Afgelopen maanden deed Squarewise in opdracht van de Bouwagenda onderzoek naar ontzorging van particuliere eigenaren. In deze blog lees je meer over wat we hebben onderzocht. Onderaan dit artikel is de publicatie te downloaden.

De Nederlandse gebouwde omgeving staat aan de vooravond van een grootschalige transitie: vóór 2030 moeten 1,2 miljoen woningen (waarvan 900.000 koopwoningen) verduurzaamd zijn. Dit is een zeer grote opgave. Vooral omdat dit betekent dat alle bewoners en woningeigenaren dat moeten willen, kunnen én doen.

Het is dus van belang dat iedere bewoner in staat gesteld wordt om deel te nemen aan de energietransitie in de gebouwde omgeving. Met de juiste en met voldoende ontzorgingsmogelijkheden is de kans groter dat bewoners de weg naar een verduurzaamde woning kunnen vinden. Maar welke behoeften aan ondersteuning hebben eigenaar-bewoners? En wat is het huidige aanbod van ontzorgingsinitatieven? Hoe sluit dat aan op deze behoeften? Het antwoord op deze vragen is te vinden in de publicatie.

Op basis van de verkregen inzichten hebben we ook een voorstel gedaan voor de taken die als onderdeel van een totaalontzorgingsconcept kunnen worden uitgevoerd of aangeboden om de bewonersreis soepeler te laten verlopen. Deze zijn in de figuur hieronder samengevat.

Download het rapport hier: Ontzorging van particuliere woningeigenaren

Heb je vragen over de publicatie, of wil je er eens over doorpraten? Neem dan vooral contact met me op via aartsma@squarewise.com.

Onderzoek woningcorporatie laat zien: klimaatadaptatie loont!

Geleerde lessen: online begeleiden van bijeenkomsten!