Startersbanen: de kracht van de verbinding tussen jong en oud

startersbanen

Steeds vaker bekleden starters hooggeplaatste posities binnen organisaties. Zo blijkt bijvoorbeeld dat jonge leidinggevenden geliefd zijn: “Jonge bazen (onder de 35) worden door hun werknemers (jong en oud) gemiddeld beter beoordeeld dan oudere bazen (boven de 50). Ze coachen en ondersteunen meer: hebben meer aandacht voor de behoeften en ontwikkeling van hun medewerkers. Tegelijkertijd zijn ze méér dan oudere leidinggevenden gericht op het behalen van een goed resultaat.” [NRC].

De kracht van jonge mensen

Squarewise is een transitiebureau dat samen met opdrachtgevers werkt aan baanbrekende oplossingen voor complexe vraagstukken op het gebied van duurzaamheid. De kracht van jonge, ambitieuze mensen hebben wij al in een vroeg stadium ontdekt. Zij kijken anders naar de wereld, en die blik is nodig om de duurzame verandering aan te jagen en te incorporeren in het bedrijfsleven en in beleid. Ze zetten zich bovendien volledig in voor het realiseren van de verandering waar ze voor staan, zonder bij voorbaat al bang te zijn voor mogelijke negatieve gevolgen. Bij Squarewise proberen we die houding vast te houden, daarom zijn we er altijd op gericht om nieuwe startersbanen te creëren. Wij denken dat we zo meer impact kunnen maken.

Een van de complimenten waar we trots op zijn, kwam van Murk de Roos, Coördinerend beleidsmedewerker bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, opdrachtgever voor de herpositionering van het MVO netwerk beton. In plaats van het volgen van de wens van de leden, gingen we een stap verder. We adviseerden ze van een onderzoeksplatform te veranderen naar een marktgericht platform. Door het sluiten van deals met opdrachtgevers, zouden de innovatieve theoretische vindingen ook echt in de praktijk impact kunnen hebben. Aan het einde van het traject waren zijn woorden: “Ik zou Squarewise zo weer inhuren als ik een partij nodig heb die belangeloos de waarheid zegt”.

Toekomst vraagt om meer transitiemakers

Het is onze overtuiging dat er in de nabije toekomst steeds meer transitiemakers nodig zijn. De enige manier om dat voor elkaar te krijgen is door de starters te laten samenwerken met goede, gedreven, ervaren professionals[1]. Zij weten hoe de hazen lopen, kunnen té wilde ideeën bijsturen en goede ideeën op de juiste plekken laten landen om echt verschil te maken. In de combinatie van de creativiteit en energie van starters en de ervaring en het netwerk van bestuurders en experts, zit de oplossing voor snelle verduurzaming. Leonie, directeur van Squarewise, heeft een ballon voor de Battle for Transition doorgeprikt. De ballon die zij doorprikt is het idee dat er een kloof is tussen de jonge en oude generatie, omdat we juist samen meer impact kunnen maken!

Wat zijn transitiemakers?

Transitiemakers zijn mensen die over organisatiebelangen heen kijken, sterke visionaire en verbindende eigenschappen hebben en intrinsiek gemotiveerd zijn om (netwerken van) organisaties te begeleiden naar een nieuwe, duurzame wereld. Daarom hebben we geregeld nieuwe vacatures voor startersbanen en leiden wij in onze projecten jonge transitiemakers op die na een aantal jaren zelfstandig aan de slag gaan met een eigen ontwikkelde visie. Ton Bernts, opdrachtgever bij de herhuisvestingsopgave van Alliander in Duiven, zei daarover: “elke keer weer hebben jullie bijzondere mensen die voor jullie werken. En jullie geven ze zoveel vrijheid”.

Afstuderen bij Squarewise

Squarewise neemt starters aan die eigenwijs en ondernemend zijn, toegewijd en creatief. Deze mensen geven we de kans om op een professionele manier met hun persoonlijke passies (verder) aan de slag te gaan. We leren ze buiten de box te denken en daadkrachtig te zijn in het initiëren van verandering. Oud-collega’s hebben vanuit hun ontwikkelde visie eigen succesvolle bedrijven opgericht die de transities verder versnellen (zoals Create Today, Copper8 en het Institute for Radical System Innovation). Huidige collega’s zetten nieuwe bedrijven op, zoals Woningwaard en LEV. Ook dat is een manier van versnellen en daar zijn we trots op!

We zijn op dit moment op zoek naar een afstudeerder voor LEV, een spin-off van Squarewise, opgericht om bestaande woonwijken energieneutraal te maken. Bij het afronden van een goede stage is er de mogelijkheid om door te groeien tot Transitiemaker in Opleiding. Klik hier voor deze vacature!

[1] Squarewise biedt bevlogen Senior Transitiemakers (vanaf 10 jaar management- en advieservaring) de kans om een wezenlijk verschil te maken, zowel vakinhoudelijk, commercieel, als duurzaam. Op projectbasis doen wij graag, samen met hen, icoonprojecten die toonaangevend zijn en duurzame transities versnellen. Wij zijn nu actief op zoek naar mensen die, net als wij, de ambitie hebben om duurzame transities in te zetten. Neem voor meer informatie contact op met info@squarewise.com of bel 020-447 39 25). Bekijk de ‘vacature’ hier.

Benieuwd naar wat Squarewise allemaal doet? Lees hier enkele voorbeelden van cases die we gedaan hebben!

Meer publicaties van ons lezen? Kijk hier.