Micro-idealen challenge 2017: doe nu mee!

7-08-2017

Hét probleem van (jonge) idealisten is dat wij torenhoge ambities hebben: we moeten en zullen de wereld mooier maken, duurzamer en eerlijker. En niet morgen, maar vandaag. Om vervolgens elke dag teleurgesteld te concluderen dat we onze ambities wéér niet hebben verwezenlijkt. Vorig jaar legde een van de sprekers op het event ‘de jonge idealist versus de vastgeroeste samenleving’ uit dat heel veel (jonge) idealisten hun ambities op macro niveau stellen, terwijl op korte termijn alleen idealen op micro niveau realiseerbaar zijn. Een gebrek aan idealen op kleine schaal en een overvloed aan idealen op grote schaal kan leiden tot een gevoel van moedeloosheid; het gevoel dat we in deze vastgeroeste samenleving nóóit wat kunnen bereiken. Super zonde!

Joseph Jaworski beschreef in zijn boek ‘synchronicity’ de waarde van kleine daden aan de hand van een dialoog tussen een koolmees en een duif. De duif stelde dat een sneeuwvlok helemaal geen gewicht heeft, waarop de koolmees beschreef hoe hij had toegekeken naar neerdwarrelden sneeuwvlokken op een tak: heel lang gebeurde er niks, maar toen de 3.741.953e sneeuwvlok op de tak viel brak de tak af. Met andere woorden: een kleine idealistische daad heeft op zichzelf misschien weinig effect, maar kan gestapeld grootse gevolgen hebben.

If you think you are too small to make a difference, try sleeping with a mosquito.” – Dalai Lama

Om meer aandacht te genereren voor de kleine idealistische daad gaat in de maand september de eerste editie van de ‘micro-idealen challenge’ van start, waar bedrijven met elkaar zullen strijden. Het gaat in de challenge niet om de bedrijfskoers, maar om de kleine dingen die medewerkers (onafhankelijk van positie en financiële middelen) kunnen doen. Hoewel er onuitputtelijk micro idealistische daden te bedenken zijn, hebben wij er tien uitgelicht waar de deelnemende teams punten mee kunnen verdienen: vijf daden om milieubelasting te beperken en vijf daden waarmee we bijdragen aan een prettigere samenleving. In een team van minimaal vijf medewerkers per bedrijf kun je punten verdienen (zie onderstaand schema). De totaalscore wordt vervolgens gedeeld door het aantal deelnemers, zodat de grootte van het team geen invloed heeft op de score.

 

overzicht-punten-micro-idealen-challengeValt er wat te winnen? Natuurlijk! Alle deelnemende bedrijven krijgen van Squarewise een micro-idealen scorebord, waarop de punten dagelijks genoteerd kunnen worden. Het bedrijf dat op 29 september de meeste punten heeft gehaald wordt de trotse eigenaar van de micro-idealen wisseltrofee (geen zorgen, we zadelen jullie niet met een milieuvervuilende, onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerde beker op). Je mag de trofee houden tot je weer wordt uitgedaagd en verslagen in een volgende editie van de Micro-Idealen challenge!

Voor de eerste editie zijn beperkte officiële deelnemersplaatsen. Wil je meedoen? Mail dan vóór 1 september naar kromwijk@squarewise.com om te zien of er nog plaats is!

Dit stuk is geschreven door Elvie Kromwijk en Marlies Franssens.

Benieuwd hoe de micro-idealen challenge verloopt? Volg ons op twitter!

Andere publicaties van ons lezen? Kijk hier.


MAIN